Православната църква отбелязва един от най-големите християнски празници - Успение Богородично. Миряните почитат Света Богородица - покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.

В храмовете в цялата страна бяха отслужени тържествени литургии. Негово светейшество българският патриарх Даниил бе в Железница.

Патриарх Даниил отслужи водосвет по случай храмовия празник на църквата „Свето Успение Богородично“.

Негово Светейшество беше посрещнат на площада от много вярващи и в присъствието на кмета на София.

 

През целия ден широко отворени бяха църквите и манастирските двери за вярващите хора.

На Голяма Богородица Бачковският манастир отбелязва своя храмов празник. Хиляди се стичат, за да се поклонят и докоснат до чудотворната икона на Света Богородица.

Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации.

„Честит празник на всички православни християни. На днешния ден празнуваме блаженото заспиване на света Богородица. В днешния ден православната църква особено тържествено почита този празник, защото в това блажено заспиване ние виждаме светлината на пречистата Богородица, която ни събира край нейния одър“, каза Йеродякон Евтимий.

Опашката от чакащи да се докоснат до чудотворната икона се вие от рано сутринта в двора на манастира. И докато всеки чака смирено, от уста на уста се носят  думите на благодарност към Божията майка.

Негово светейшество обяви, че ще е цитирам "Чудесно" днешният празник да стане официален.