Серия от глоби за шофьор от Пловдив след като в бензиностанцията, когато е купувал винетката на колата си му изписали грешно номера на автомобила.

През 2020 година Йордан Пашов си купува винетка. „Драмата започна преди два месеца, като в офиса на фирмата получихме фиш от АПИ, в който се твърди, че единият автомобил не е имал платена винетка за 2020 година“, обясни той.

„Направихме справка със счетоводството. Извадихме платежните документи. Установихме, че сме купили винетка за автомобила от една бензиностанция край Пловдив. Парите са платени от банковата карта на фирмата, но е станала грешка при въвеждането на регистрационния номер – вписани са 5 цифри. Номерът е 7555, а във винетката е 75555. По този начин автомобилът е с 5 цифри и 4 букви“, добави Йордан Пашов.

До този момент са получени три фиша по 300 лева, но се опасяват от още фишове, тъй като автомобилът често е използван.

„Досега сме обжалвали два фиша. Всички, които пристигнат, ще ги обжалваме. Автомобилът има платена винетка“, категоричен е собственикът.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ излязоха с позиция за bTV. В нея посочват, че в случай на неправилно декларирани данни се счита, че за превозното средство не е заплатена винетна такса.

Отговор на АПИ
Снимка: Редакторски екип

„Потребителят е имал възможност и е негово задължение да провери дали управляваното от него превозно средство има електронна винетка“, допълват от АПИ.