Вчера размерът на минималната пенсия скара депутатите и се разразиха скандали в пленарната зала. Днес на народните представители трябва да гласуват Бюджет 2020 на второ четене. В него са заложени 10% увеличение на заплатата в администрацията, 17% повече за учителите и 15% за социалните работници.

Снимка: btvnovinite.bg

Справедливо ли е разчетен бюджетът коментираха в студиото на „Тази сутрин” депутатите Надя Клисурска от БСП, Александър Иванов  от ГЕРБ, Хасан Адемов от ДПС и Александър Сиди от „Обединени патриоти”.

Иванов заяви, че за по-малко от три години минималната пенсия се е увеличила с над 50%. Той уточни, че през 2017 г. възнаграждението е било 160 лв., а това лято ще стане 250 лв. „ГЕРБ и „Обединени патриоти” започват да връщат доверието в пенсионната система, защото тя беше загубена за доста поколение. През 1997 г. пенсията беше 3 долара”, допълни народният представител.

Снимка: btvnovinite.bg

Хасан Адемов защити позицията, че сумата за минимална пенсия не трябва да се вдига механично. По думите му скандалът от вчера е бил предизвикан, защото размерът на сумата е политическо решение, което не е съобразено с редица фактори. „Това увеличение, което се предлага от 250 лв. струва допълнително на бюджета 80 млн. лв. Безпрецедентно е това, което решиха управляващите, защото тези пари ги няма в бюджета”, каза депутатът от ДПС.

„Сигурен съм, че до края на мандата ще направим минималната пенсия 300 лв., онази заветна сума, която беше в основата на нашата кампания. Факт е, че над 50% се увеличи сумата за 2 години и половина – това е сериозна заслуга”, коментира Сиди.

Снимка: btvnovinite.bg

Надя Клисурска посочи, че трябва всички пенсии да бъдат преизчислени, защото разликата в сумите, които получават старите и новите пенсионери е твърде голяма. „Старите пенсии далеч изостават зад новите. Нашето предложение за увеличение на минималната пенсия на 300 лв. е много по-справедливо, отколкото заложеното в Кодекса за социално подпомагане”, заяви тя.

Депутатът от БСП допълни, че в управленската програма на ГЕРБ е заложено преизчисление на пенсиите и очакват управляващата партия да изпълни обещанието, дадено към избирателите.

Цялата дискусия между народните представители вижте във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!