Денят в парламента отново започна със скандал. Заради снощните обиди от страна на Спас Гърневски към БСП, днес той беше наказан с порицание. Социалистите обаче настояха за по-строга санкция - отстраняване от едно до три заседания.

Съжалявам, вчера си позволих реплики, които не трябваше да казвам, отбеляза депутатът от ГЕРБ. Вчера при дебатите за бюджета, той нарече колегите си социалисти "червени боклуци". 

 "Уважаеми колеги, вчера действително беше един ненормален парламентарен ден, когато се приема бюджета на страната. През целия ден бяхме свидетели на провокации и на обиди. Краят на парламентарния ден се случи нещо, което не бива да се случва в този парламент - да бъде обградена трибуната. Хора да призовават председателя да се отстрани от мястото, от което води заседанието. Това ме провокира и аз също си позволих реплики, които не трябваше да отправя. Съжалявам за това. След всичко, което се случи, ви призовавам днес и утре най-отговорно и като достойни народни представители хладнокръвно и спокойно да приемем бюджета на България. Ако някой се е почувствал засегнат, съжалявам, че се е припознал и му се извинявам", заяви още Гърневски. 

Депутатът Иван Ченчев от БСП обаче отбеляза, че едно извинение не оправя нещата и те държат Спас Гърневски да бъде отстранен от заседание. 

Председателят на парламента Цвета Караянчева опита да успокои страстите. Като дори обяви, че ще допусне процедурното искане на левицата минималната пенсия да се гласува поименно със ставане от място.

Но от ГЕРБ се обявиха срещу опита на БСП да определя санкциите. Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова подчерта, че не може една парламентарна група да налага наказание.  

А от "Атака" се опитаха да умиротворят ситуацията в зала. 

Последва 30 минутна почивка. И Спас Гърневски се размина само с порицанието. А председателят на парламента - Цвета Караянчева, пое ангажимент за строги санкции за език на омразата от тук нататък.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!