Приходите и разходите на България за догодина са равни и възлизат на 46,8 млрд. лева. Това предвижда бюджетната рамка за 2020 г., която беше приета на второ четене от депутатите в парламента.

Народните представители гласуваха член първи на Закона за държавния бюджет за 2020 г. Приоритетните области в следващия бюджет остават непроменени – увеличение на доходите, образование, здравеопазване и отбрана, предаде БГНЕС.

Снимка: btvnovinite.bg

Депутатите решиха от 1 януари 2020 г. минималната работна заплата да стане 610 лв.

Отделно се предвижда увеличение на заплатите в бюджетния сектор с 10%, на заплатите на социалните работници с 15% и на учителските заплати - 17,5%.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки разразилия се скандал за минималната пенсия, народните представители одобриха нейния размер. От 1 юли 2020 г. тя ще бъде 250 лв, а увеличението за пенсионерите ще е 6,7%.

Основните критики на БСП срещу бюджетната рамка е, че тя не предвижда достатъчно финансиране в отделни сектори като в същото време остава неизползван излишък.

Според финансовия министър Владислав Горанов бюджетът за догодина гарантира гъвкавост на приходите и разходите.

Снимка: btvnovinite.bg

Предвиденото неизпълнение на приходната част за тази година е 0,2% или ще бъдат събрани с 53 млн. лв. по-малко, прогнозира министър Горанов. Той обаче увери, че тези средства ще бъдат наваксани още в началото на следващата година.

Сред решенията на депутатите е и замразяването на помощите за отглеждане на деца между 1 и 2 години. Сумата остава 380 лв. Именно това предизвика първото изказване на Деница Сачева като социален министър.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки, че данъчните закони вече са приети от БСП настояха за прогресивно облагане на доходите. Хората с по-високи заплати да плащат по-висок данък. Както и диференциране на ДДС. Предлагат и по-сериозно повишение на пенсиите. 

Тя заяви, че целта е да се върнат хората на работа, а не да зависят от държавните помощи. От опозицията настояха плащането да е равно поне на минималната заплата.

Не бе прието и искането на ДПС от 1 януари до 31 декември догодина минималната пенсия да е 250 лв.

Снимка: btvnovinite.bg

Дневният минимален размер на обезщетението при безработица да е 9,00 лв., а максималният - 74,29 лв.

Прогнозите за догодина са инфлацията да е 2,1%. Очаква се икономически ръст от 3,3%, а нивото на безработицата да е 4,1%.

Депутатите приеха бюджета на министерството на отбраната. Предвижда се ведомството да има разходи от 1,5 млрд. лв. Одобрен беше и бюджета на МВР.