Столична община предвижда да ограничи някои видове пиротехнически средства. Изключение ще е само новогодишната нощ. Това каза в "Тази сутрин" председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

В Столична община са получени много оплаквания на граждани за гърмежи, бомбички и пиратки в междублоковите пространства, което създава стрес на децата. 

„Проведохме срещи с детски психолози, със специалисти, които работят с деца аутисти. В София те са 5000. За тях се оказа, че е изключително голям проблем безразборният гърмеж, който се получава“, обясни Георгиев.

През януари се предвижда да бъде приета наредба, с която занапред не може да се използват опасни видове пиротехнически средства без разрешение от общината.

"Забраната им на Нова година на този етап ни се струва, че би била твърде крута мярка, която не можем да приложим ефективно. Тук обаче е моментът да призова нашите съграждани да ограничат използването на такива пиротехнически средства", каза председателят на СОС.

Законът ги дели на четири категории – четвъртата е професионална техника, която в момента никой от нас не може да използва. Първата категория са най-леките като бенгалски огън, за които няма забрана. Във втора и трета категория попадат такива, които са опасни, когато се използват в близост до хората - например пиратки.

"Занапред, ако човек държи на личен празник да използва такива пиротехнически средства, трябва да подаде заявление в общината и да бъде дадено разрешение. Те обаче не могат да бъдат използвани в междублоковите пространства", поясни Георгиев.

Заявлението трябва да се подаде в районната администрация 10 дни преди предвидения личен празник. В него трябва да се посочи кога и каква точно пиротехника ще се използва. Контролните органи проверяват дали това ще се случи в близост до училище, детска градина, здравно заведение или в междублоково пространство. Ако избраното място не попада в забранените, се дава разрешение, което съответно се изпраща в районното полицейско управление.

Ползването на фойерверки в новогодишната нощ ще е разрешено до 2 ч., каквато е практиката в цяла Европа.

Санкциите за нарушителите ще са големи – от 500 до 2000 лв. За фирмите те ще бъдат от 3000 до 10 00 лв. Контролът ще се осъществява от МВР.

Ще се "пенсионира" ли старият билет в градския транспорт в София?

Относно другите готвени промени, а именно въвеждането на "времеви билет" в градския транспорт, Георги Георгиев обясни, че е рано това да се случи.

"Предстоят нови възможности за гражданите. Срещу билета от 1,60 лв. всеки от нас може за неограничено време да се вози, но в едно превозно средство. Това, което предвиждаме, е надграждане на тази възможност. В рамките на 30 или 60 минути имате правото не да се возите, а да сменяте неограничен брой превозни средства“, обясни председателят на СОС.

Целта на промените е гражданите да бъдат улеснени и да се привлекат тези от тях, които спорадично пътуват.

Промените в "синя зона" в София

„Синята зона“ не е от най-лесните теми за говорене, но с времето тя се оказа най-ефективният начин за контрол на трафика в общината", заяви Георги Георгиев.

"От 10 години разширение и въвеждане на нова зона се прави само там, където жителите на района подкрепят идеята", поясни той.

Част от промяната от 1 декември касае района на „Оборище“ до „Докторска градина“. Това е централна градска част и не съответства да е в „зелената зона“, заяви Георгиев и отбеляза, че разширението е обсъждано цяла година.