„В рамките на следващия месец очакваме да се нормализират доставките. Не мога да гарантирам, че няма да изскочат нови откази, защото говорим за висока грипна вълна. Недостигът на лекарства е общоевропейски проблем. Трябва да сме търпеливи“, каза Аделина Любенова, магистър-фармацевт, председател на Инициативния комитет от магистър-фармацевти.

По думите ѝ обаче е възможно да има нови откази за доставки на лекарства заради високата грипна вълна. Проверка на bTV показа, че липсват животоспасяващи лекарства за бременни като „Фраксипарин“ и „Клексан“. Аделина Любенова коментира ситуацията така: 

„В България квотите специално на „Фраксипарин“ и „Клексан“ са регулирани. Количествата са ясни, но необходимостта от тези лекарствени продукти в един момент става по-висока“. 

Според нея проблемът е, че болестността се е увеличила и затова са нужни промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. 

„Борбата е да се заявят по-големи квоти за България и това е работа на производителите. В момента имаме грипна вълна, а в същото време има COVID. Оттук насетне болниците използват голямо количество от тези фраксипарини и клексани, които влизат в България и за аптечната мрежа остават по-малки количества“, каза още Аделина Любенова.

По думите ѝ износът на лекарства продължава. Затова е важно голяма част от липсващите лекарства да влязат в забранителния списък.