Липсват животоспасяващи лекарства за бременни жени. В bTV Новините получихме сигнали от пациенти, които не намират в аптеките нискомолекулни хепарини, от които се нуждаят по време на бременност и след раждане.

Проверка на bTV показа, че един от медикаментите липсва повече от година, а другият е наличен в минимални количества, но го няма в много аптеки.

Лекарството не се покрива от Здравната каса и няма алтернативно заместващ медикамент.

Най-често хепарините се изписват, ако жената е имала неуспешни бременности, направила е спонтанен аборт, при установена тромбофилия или след ин витро процедура за задържане на плода.

Екип на bTV обиколи седем столични аптеките. Без голям успех. само в една аптека успя да закупи (без рецепта) една опаковка от шест инжекции срещу 45 лв.

Ивана е сред пациенти, които се нуждаят от хепарините всеки ден. Бременна в осми месец. Ако не приема медикамента, има риск да загуби бебето.

„Хепариновите лекарства са толкова важни, защото ако не бяха те, нямаше да бъда бременна“, казва тя. Жената си поставя инжекции всеки ден. Купува си ги от Турция, след като не ги намира у нас.

„Нямаш избор, отивам в аптека и ти казват „Нямаме!“. Или отиваш в друга и ти казват „Може само една кутия“ – тя стига или е за шест дни или за 10 дни. И всеки ден броиш и чакаш, да ти пишат дали ги има в Турция и кога ще ти изпратят“, обяснява още жената.

„За бременните жени това е много сериозен проблем, тъй като те няма с какво да го заменят. Това действително е много сериозен проблем“, обяснява проф. Детелина Луканова, началник на отделението по Ангиология в Националната кардиологична болница.

Преди три седмици - на 05.01.2023 г., здравният министър д-р Асен Меджедиев гостува в предаването „Лице в лице“. Тога той заяви: „Да обърна внимание и на лекарите – когато няма „Фраксипарин“, има „Клексан“. Той е същият препарат, върши същата работа. Нека да не се фиксираме.“

Три дни по-късно - на 07.01.2023 г., здравният министър каза пред медии във Видин: „Давам пример с „Фраксипарина“, той е в недостиг от повече от година, да не кажа от две години, но имаме заместители на него – „Клексан“ има в мрежата и се ползва, със същото действие, затова го казвам.“

Без да фиксират количества, търговците са уверили властите, че лекарствата са в складовете. Това заявиха за bTV от здравното министерство днес. Публикуваме техният отговор без редакторска намеса:

Представителят за България на притежателя на разрешенията за употреба на лекарствените продукти Fraxiparine Solution for injection 9500 anti-Xa IU/ml - 0,6 ml 5700 IU (INN Nadroparin), Fraxiparine Solution for injection 9500 anti-Xa IU/ml - 0,4 ml 3800 IU (INN Nadroparin) и  Fraxiparine  Solution for injection 9500 IU anti-Xa IU/ml - 0,3 ml  x 10 (INN Nadroparin) е уведомил МЗ и ИАЛ, че считано от 18.01.2023 г. са възстановени продажбите на територията на България на посочените лекарствените продукти. Към настоящия момент има налични количества в складовете на ПРУ и търговци на едро в страната. Представителят на ПРУ на Clexane 40, 60, 80 е уведомил ИАЛ, че до 06.02.2023 г. ще се осъществи поредната планирана доставка от лекарствените продукти на територията на страната, а към момента има налични количества в собствения му склад и в складовете на търговци на едро.