С 16 милиона лева по-малко са приходите в бюджета за 2020 г. в сравнение с 2019-а. Това се дължи основно на неданъчните приходи – таксите за детските градини, таксите за тротоарно право и още редица други такси. Това каза в „Тази сутрин“ столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Този резултат бе очакван, но беше важен, за да предвидим приходите за тази година. Всичко зависи от това как ще се развие пандемията“, каза тя.

Столична община и COVID мерките

"Времето, в което се учи онлайн за всички ученици, няма как да бъде компенсирано. Изключително важно е децата да бъдат в класните стаи, но не за сметка на здравето", на мнение е кметът на София.

По думите й трябва да минат няколко седмици, за да се видят данните за заразата, след като малките ученици се върнаха в училище. Едва тогава може да се коментира дали и по-големите ще се върнат в клас.

„Надявам се да няма чувствително повишаване на броя на заразените след отварянето на детските градини и училищата“, допълни Фандъкова.

„Важно е да не намаляваме вниманието си и да не се успокояваме. Затова и обърнах внимание да продължи контролът върху спазването на мерките и в същото време да се подготвим за ваксинирането“, допълни столичният кмет.

„В шест общински болници върви ваксинирането в момента. Подготвяме втората фаза – освен домовете за възрастни хора в нея влиза и педагогическият персонал. По мое настояване взехме решение да се включи е непедагогическият персонал – лелките в детските градини, медицинските сестри. До петък трябва да имаме списъците на желаещите“, поясни Фандъкова.

Датата за изборите

Датата за изборите се оказа и нов повод за престрелка между премиера и президента. Румен Радев заяви, че Пеевски и Борисов са „ортаци в политиката и бизнеса“. Фандъкова коментира, че подобни подхвърляния не отиват на президентската институция.

„ГЕРБ никога не е търсила подкрепа от ДПС. Други са партиите, които са били в коалиция с ДПС и това непрекъснато внушение не отговаря на истината“, каза тя.

„Изцяло в правомощията на президента е да определи датата на изборите. Надявам се по-бързо да го направи, за да може да започне и подготовката, защото не е лесна“, коментира Йорданка Фандъкова.

„Най-важното е да се даде възможност на всеки български гражданин да упражни правото си на глас независимо дали е в карантина, или може да отиде до урните. Важно е и предпазването на хората в секционните избирателни комисии“, допълни Фандъкова.

Проблемите с градския транспорт в София

„2020 г. бе много трудна за градския транспорт. 48 милиона лева са загубите – това на практика е една четвърт от приходите за миналата година“, каза столичният кмет.

Тя призова хората да се погрижат предварително за това да се сдобият с билети и да заредят картите си. Фандъкова припомни, че са открити и нови пунктове – всички пощи продават билети, както и около 200 магазина.

„Не може да има безплатен транспорт“, категорична бе тя.

Мръсният въздух в столицата

София продължава да има проблем с въздуха, призна Фандъкова.

„Залагаме много амбициозна цел. Вместо до 2026 г., до 2024-та да влезем в нормите, които са по изискванията. Дава ни надежда това, че вече за втора година сме в нормите за средногодишните замърсявания. Имаме още много работа. Най-важното е да успеем да подменим възможно най-много отоплителни уреди. Битовото горене e най-големият замърсител“, каза столичният кмет.