Децата от 1. до 4. клас се върнаха в клас, а най-малките - в градините и яслите. Общо около 400 хиляди българчета. Правилата за влизането в клас, като досега - маски и дезинфекция.

Снимка: bTV

247 000 са учениците от първи до четвърти клас.

1300 са общо подадени заявления за преминаване към електронно обучение, над 700 са на ученици от 1. до 4. клас. 

Организация има и в училищния стол. Паралелките са разделени, храната предварително е сервирана, приборите са за еднократна употреба.

Снимка: bTV
Ако има подобряване на ситуацията, частичното връщане и на големите ученици ще бъде след 18 януари. 

„Обсъждаме с министъра на здравеопазването. Ще позволим някои дейности като държавните изпити по професия, олимпиадите, които не могат да се проведат“, заяви образователният министър Красимир Вълчев.

Снимка: bTV

В момента няма начални учители, които да са отказали връщане в училището. Но не може да се каже същото за преподавателите в горните класове.

„Ако кажа, че не ме е страх, ще излъжа. Имам притеснения, но това е част от нашата работа“, споделя София Бонева, ст. Учител.

„От гимназиалния етап заявяват, че ако се върнат в клас, не искат да са с учениците. Ако не се ваксинират, ще търсим заместващ учител“, обясни Нина Чанев, директор на 23 СУ "Фредерик Жолио-Кюри".

А заместници има, уверяват от МОН. В банката със заместващи учители има 2 400 души.

В Бургас родители изпратиха децата си отново в клас с кошници с лакомства.

Други обаче отказаха да пуснат децата си на училище. Мария Матеска, анестезиолог и майка на третокласник, казва, че ще върне сина си в клас при условие, че деца и учители са с маска, че се използват бактерицидни лампи и че намалее значително броят на заразените.

Междувременно Министерството на образованието и науката обмисля дали да върне поетапно в клас след 18 януари учениците от 5. до 12. клас

„Ще решаваме седмица за седмица. Ще пристъпим към поетапно връщане и редуване - една част да са вкъщи, други да се върнат“, обясни образователният министър Красимир Вълчев.

От 11 януари ще бъдат разрешени някои допълнителни дейности като държавните изпити по професия и олимпиадите.

Тази седмица започва изготвянето на списъците с желаещи да се ваксинират педагози. До края на седмицата ще бъдат готови. Очакванията на образователните власти са над  30 000 от преподавателите да заявят желание за това или 1/3 от всички.