Промени за пътуващите в столицата. От днес контрольорите в градския транспорт няма да продават билети и ще глобяват нередовните пътници.

От месец юни досега те продаваха билети в градския транспорт и не санкционираха. Това беше наложено като част от противоепидемичните мерки.

Само за час по време на проверка, на която присъства екипът ни, бях глобени 3-ма нередовни пътници. 

От Центъра за градска мобилност обясняват, че промените са необходими, тъй като много хора са спрели да си купуват карта или билет и пътуват гратис. 

Снимка: БГНЕС

Големи опашки се извиха пред много от пунктовете за продажба на билети. От промяната в правилата не липсваха изненадани.

Един от първите глобени е Цецо.

"Трябваше да осигурят будки и да има откъде да се купуват билети", каза той. 

Остава правилото и шофьорите да не продават билети.

От Центъра за градска мобилност обясняват, че са осигурили достатъчно места, от които можем да се снабдим с превозни документи – на спирките и около тях. 

„Има верига от магазини, която продава билети и то не една верига. 61 наши каси ще продават билети“, каза Красимир Панталеев, организатор "Контрол по транспорта". 

Снимка: БГНЕС

Билети се продават и на касите на метрото и в пощите.

Тази година трябва да тръгне и новата система, чрез която пътниците ще могат да купуват билет и с банкова карта.  

От днес влизат в сила и новите правила за паркиране в столицата. Вече зелената зона ще работи и в събота от 10 ч. до 18 ч., а синята зона в събота също ще започва от 10 ч., а не както досега от 8:30 ч. и ще приключва в 18 ч. 

С над 1000 паркоместа се разширява зелената зона. Новите участъци ще бъдат в кварталите "Яворов" и "Иван Вазов". Постоянно живеещите в тези квартали трябва да си купят от Центъра за градска мобилност специални винетни стикери.