Днес европейските депутати ще обсъдят резултата от вота в британската столица.

Брекзит трябва да стане факт в полунощ на 29 март, след 73 дни. Възможно е Великобритания да търси предоговаряне на споразумението, но европейските институции не са на същото мнение. Възможно е Великобритания да поиска удължаване на срока за постигане на компромис или единодушно да се откаже от желанието си за напускане на ЕС. Възможен е вероятно и втори референдум.

Очакван беше неуспеха на Тереза Мей, коментира евродепутатът Емил Радев. От близо 100 години управляващата партия във Великобритания не е събирала такова ниско мнозинство, отбеляза той. Това поражение вчера беше очаквано, имаше редица сигнали, че няма да се приеме споразумението с ЕС, това отвори много въпроси. По думите му в ЕС се готвят за всички сценарии, има аварийни мерки, които се приемат в момента, но има и вариант да се отложи брекзит. Това обаче ще постави редица въпроси, включително и за изборите за европейски парламент. За момента не се предвижда де се провеждат избори във Великобритания, а това ще обърне всичко, каза още той.

Единственото сигурно е, че няма нищо сигурно в цялата ситуация, смята и евродепутатът Момчил Неков. 2016 г. беше проведен референдума, от тогава минаха три години. Имаше нови избори и консерваторите загубиха подкрепа – това означава, че не бива да се оправдават с този референдум. Има много варианти и много изходи, но един от най-правилните и да няма брекзит, каза още Момчил Неков.  

По думите на Емил Радев позицията на европейските лидери е твърда и едва ли ще има предоговаряна не споразумението с Великобритания.  Момчил Неков отбеляза, че Тереза Мей има три дни да предложи план „Б”.