Британските депутати очаквано не подкрепиха сделката за брекзит на премиера Тереза Мей с Брюксел.

Снимка: Reuters

Предложеното споразумение беше отхвърлено с огромно мнозинство – 432 „против” срещу едва 202 гласа „за”.

Снимка: Reuters

Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин поиска вот на недоверие на правителството. Обсъждането  ще се състои утре.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази съжаление за резултата от днешното гласуване в парламента в Лондон.

Опасността от оттегляне на страната без уредени правила след гласуването тази вечер нарасна, допълва той в изявление, разпространено от ЕК.

Снимка: Reuters

Юнкер уточнява, че ЕС продължава работата по одобряване на споразумението от Европейския парламент. Той добавя, че при тези обстоятелства продължава и подготовката за раздяла без договор, макар ЕС да се надява да не се стигне до подобно развитие.

Снимка: Reuters

С председателя на Европейския съвет Доналд Туск проявихме добра воля, главният преговарящ на ЕС Мишел Барние вложи много усилия, всички показахме гъвкавост, заявява Юнкер. Призовавам Великобритания възможно най-бързо да поясни намеренията си. Времето е на привършване, добавя председателят на ЕК.

Снимка: Reuters

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също коментира след вота в „Туитър”.

„Ако сделка е невъзможна, но никой не иска да стане без сделка, кой в крайна сметка ще има смелостта да каже кое е единственото добро решение?”, попита той.

 

Преди решаващия вот премиерът Тереза Мей отправи пламенен призив към депутатите да подкрепят сделката.

Снимка: Reuters

„Отговорността на всеки един от нас е огромна. Това е историческо решение, което ще се отпечата върху бъдещето на поколения наред. Втори референдум само ще доведе до хаос”, категорична беше тя.

Споразумението не се приема от опозицията и от част от консерваторите, тъй като смятат –  макар и с различни доводи, че не отговаря на интересите на Обединеното кралство. 

„Това, което притеснява хората, е един брекзит насляпо. Ето защо хората няма да гласуват за него”, коментира консерваторът Анна Саубри, противник на брекзит.

„Надявахме се в продължение на 916 дни, откакто министър-председателят влезе на „Даунинг стрийт 10”, но обещанията ѝ се оказаха празни думи”, заяви Ник-Томас Саймъндс, депутат от Лейбъристката партия.