След броени часове сагата "брекзит" може да стане наистина интересна. След две години на безплодни крясъци в залата, депутатите в Обединеното кралство най-накрая ще направят нещо полезно.

Снимка: EPA

"Смислен вот"

Тази вечер те ще дадат своя глас по най-важния въпрос, с който страната се е сблъсквала след края на Втората световна война – сделката на премиера Тереза Мей с Европейския съюз.

Великобритания повече от всякога е разделена по отношение на членството си в ЕС. Въпросът, който първоначално имаше два отговора – "Напускане" или "Оставане", сега има безброй желани резултати. Изглежда обаче, че нито един от тях не събира така важното парламентарно мнозинство.

Положителен вот

Най-добрият резултат за Тереза Мей е да спечели вота. Това означава, че Обединеното кралство официално напуска ЕС на 29 март.

Следва почти двугодишен преходен период със спазване на всички съществуващи правила и с надеждата до декември 2020г. да бъдат установени нови търговски отношения. След това Великобритания ще може да сключва собствени търговски сделки по целия свят и вече да не се съобразява с правилата на ЕС.

Мей заяви, че споразумението включва прекратяване на свободата на движение с нова имиграционна система, основана на уменията. Гражданите на ЕС, които живеят в Обединеното кралство, ще трябва официално да подадат молба за оставане.

Но дори хора от вътрешния кръг на премиера признават, че има голяма вероятност тя да стане големият губещ в днешното гласуване.

Отрицателен вот

Ако това се случи, брекзит се превръща в игра на числа. Една скромна загуба може да даде на Мей увереност да опита отново. Тежко поражение обаче ще убие както нейната сделка, така и нейното ръководство. И тук безбройните желани резултати отново излизат на политическата сцена. Правителството ще има три работни дни да представи "план Б", ако споразумението бъде отхвърлено.

Сценариите

Възможните сценарии включват: опит (вероятно обречен) за повторно договаряне с ЕС; удължаване на срока на действие на член 50 (механизма, чрез който държава-членка напуска ЕС); разпадане на правителството и предсрочни избори; смяна на министър-председателя; втори референдум; пълна отмяна на брекзит; излизане от ЕС без сделка.

Някои от тези варианти са нереални, други невъзможни, но при всички липсва едно нещо, което бизнесът, гражданите и дипломатическите партньори на Обединеното кралство най-много искат през цялото време: стабилност.

По ирония на съдбата, стабилността е единственото, което сделката на Мей предлага, въпреки хаоса, който предизвика в политическата система на Великобритания.

Без сделка

Ако нищо друго не се случи, позицията по подразбиране ще бъде Брекзит без сделка. Законът вече е в сила, което означава, че Обединеното кралство ще напусне ЕС на 29 март. Ако Евросъюзът реши да счита Великобритания за трета страна, без да сключи сделки, улесняващи търговията, се очакат сериозни икономически последици.

Депутатите, недоволни от тази перспектива, имат един-единствен краен ход – да свикат вот на недоверие.

Основно предоговаряне

Ако депутатите гласуват против сделката, правителството може да предложи да се договори нова. За пълно предоговаряне ще е нужно време и удължаване на член 50, за да се забави Брекзит. Това може да стане факт, само ако всички държави-членки го одобрят с вот в Съвета на ЕС. Позицията на Брюксел до момента е, че сделката е затворена и предоговаряне няма да има.

Предсрочни избори

Тереза Мей може да реши, че най-добрият изход от задънената улица е провеждането на предсрочни парламентарни избори, за да получи политически мандат за сделката. Тя няма властта да свика такъв вот сама. Но, както през 2017г., може да поиска депутатите да гласуват за него. Ако две трети от тях подкрепят този ход, изборите могат да се проведат най-рано 25 дни след това. Както и при плана за "предоговаряне", този начин на действие би могъл да включва и искане към ЕС за забавяне на брекзит.

 И това не е единственият път, който води към нови избори.

Вот на недоверие

Опозиционните лейбъристи вече предупредиха, че ако сделката бъде отхвърлена, ще поискат вот на недоверие на правителството. Самата Мей може да свика такъв вот, в опит да затвърди властта си.

Втори референдум

Вече е твърде късно да се проведе референдум преди 29 март, затова и този ход ще изисква отлагане на брекзит. Минималното време за всички необходими законови стъпки е около половин година. Нов референдум може да се окаже най-големият политически риск, най-вече защото не е ясно между какви опции ще трябва да избират британците.

Отмяна на брекзит

Великобритания заяви, че иска да напусне и парламентът гласува за задействане на член 50. След това обаче Съдът на Европейския съюз постанови, че Обединеното кралство може едностранно да го отмени и да остане част от Съюза без промяна на условията по членството. Това засили надеждите на противниците на Брекзит за нов референдум.

Други последствия

След като Тереза Мей вече оцеля във вота, оспорващ нейното лидерство, тя е защитена от подобен ход в следващата една година. Но винаги може да подаде оставка, ако не успее да прокара сделката си и не е готова да промени курса. Мей би могла да се окаже и под натиск да напусне властта. И в двата случая това ще доведе до избирането на нов премиер или изцяло ново правителство. Но дори начело на Великобритания да застанат нови лица, пред тях ще стоят същите, стари варианти за сглобяване на пъзела брекзит.