Има лека промяна в поведението на вируса, засега намалява инфекциозността му. Това каза доц. Ангел Кунчев в "Тази сутрин". 

Все по-често ще срещаме хора, които са с положителен тест за коронавирус, но го изкарват леко или няма да имат почти никаква клиника и по-малко ще са тежките случаи в болниците, както и смъртните. Бройката ще намалява плавно, добави той. 

Предишната най-висока стойност на заразени с коронавирус беше през април - 90 случа дневно. Една от причините е късното излизане на пробите от вчера от Доспат, които бяха 30 (трябвало е да бъдат в бройката от вчера - б.р.) . Определено имаме циркулация на вируса в страната и то там, където намери подходяща почва – специфични места, като болница, завод, село, заразява много хора, заяви главният държавен здравен инспектор. 

Имаме епизод на втора вълна, смята още Кунчев.

За съжаление сме в самото начало, обясни експертът и добави, че има статия, според която в семейни огнища с един положителен, който не заразява никой дълго време, но има и супер разпрсъсквачи, които заразяват 50-60 души, като попадат в колектив, този феномен го има и явно може да обясни клъстерното разспространение у нас, добави главният държавен здравен инспектор.

Маските са задължителни за обществения транспорт. На другите затворени места остава горещо препоръчително хората да са с маски. За магазините ще останат горещо препоръчителни, каза Кунчев и добави, че това днес ще бъде разписано в нова заповед на здравния министър, като ще влезе вероятно в сила веднага. 

Кои са старозагорските предприятия, в които е открит COVID-19?

Кунчев коментира и ситуацията със заразените работници от две старозагорски предприятия, в които 20 работници са с положителни проби. Част от хората са от Нова Загора и от Сливенска област.

Едното е от хранително-вкусовата промишленост - „Градус“, другото е трикотажна фабрика „Наталия“. И в двете се взеха мерки за дезинфекция и начин на работа. Няма да се затваря цял завод, а линията, където е хванат вирусът за дезинфекция. Няма основание да се спира цяло предприятие, ако не излязат много нови проби, заяви главният държавен здравен инспектор.

Ще има ли пълна карантина за Ясеновец и Изгрев?

Той коментира ситуацията в селата Ясеновец и Изгрев, където има много случаи на коронавирус.

Не ни се ще да отиваме към пълна изолация, защото това води до доста проблеми за хората, затова се опитваме да намерим по-мекия вариант, да останат хора, които могат да ходят на работа, хора с хуманитарни проблеми в клъстерните места. В селата Ясеновец и Изгрев са доста неизпълнителни хората и ще ни принудят да вземем по-тежки мерки. Засега ще има полицейско присъствие, ограничение на движението, поясни Кунчев. 

Стратегията ни няма промяна, не искаме да пречим на финанси и икономика и личен живот, а да държим под контрол инфекцията, да не стигаме високи върхове, които да застрашават чак здравната система, добави той.  

В Доспат са 81 към момента случаите. Не очаквам взривоподобно увеличение. Ще започнат да затихват огнищата.

Много по-опасна беше ситуацията през април, сега, когато случаите са концентрирани на 4-5 места, ние можем бързо да се намесим, уточни Кунчев. 

Пътуването и коронавирусът

Той коментира и пътуването в рамките на Европа: 

"Допълва се списъка за страните от Шенген, за които ще изискваме 14-дневна карантина, като оттам трябва да отпадне Малта и Нидерландия, тъй като те намалиха броя. Има други страни, които доста са го повишили. В момента водеща е Швеция с огромна разлика от другите страни. Разликата между Швеция и България в заболеваемостта е 18 пъти. Ще взимаме мерки спрямо нея. От 15 юни ще пътуваме в Гърция, ако не приеме свои мерки страната", каза Кунчев. 

Относно поканата от експерти за диспут в БТА, сред които и доц. Мангъров, главният здравен инспектор заяви, че не е времето сега да се правят научни дискусии:

"Засега предпочитам да не влизам в подробности, няма какво да дебатирам, в момента да водим научни дискусии - не е моментът, ще объркаме хората. Не бягам от такава дискусия, но няма аз да им осигурявам присъствие в медиите, защото видях, че една от основните им тези е, че сме имали достъп до всички медии, а пък те – не. Не съм PR на никого", обясни Кунчев.

Той заяви и че някои от хората са му пишели „гнусни есемеси, заплашителни и с ругатни“. "Няма какво да говоря, и генерал Мутафчийски е получавал такива. Недостойно е поведението им, коментира още главният държавен здравен инспектор. 

Вижте целия разговор във видеото!

 • До дни личните лекари ще могат да издават направления за безплатни PCR тестове
 • На фона на протести: Кабинетът обсъди компенсации за засегнатите от коронакризата
 • Столични полицаи спасиха пациентка с коронавирус
 • България е първа в света по смъртност от COVID-19
 • Здравният министър издаде заповедта за по-строгите противоепидемични мерки
 • Болницата в Дулово временно спира дейността на две отделения
 • Ученици и учители с трогателен жест към болницата в Мездра
 • Две детски градини ще се грижат за децата на медици от COVID отделенията в София
 • И видинската болница търси доброволци
 • Правителството реши: До 60 дни финансова подкрепа за пуснатите в неплатен отпуск
 • Отпускат 180 000 лв. на ДКЦ-ата в София за COVID изследвания и заплати
 • Валери Симеонов: Трябва да се затворят парковете, градинките и детските площадки
 • МОН обмисля удължаване на учебната година за учениците от 1. до 6. клас
 • Лабиринтът на системата: Почина жената, която 4 дни чака линейка
 • Лъчезар Борисов: За да бъде здрава икономиката, трябва да има здрави хора
 • Ангел Кунчев: Тази зима грипът ще се забави и ще е по-малко интензивен
 • Борисов: Няма процъфтяваща икономика с болни хора, но няма и здравна система без силна икономика
 • Ген. Мутафчийски: Мерките ще помогнат повече здрави хора да посрещнат ваксините
 • Лекарите: Мерките закъсняха, ще искаме оставки в НЗОК
 • Митрополит Киприан, който изкара COVID-19: По-страшни от вируса бяха паническите атаки