Болниците, училищата и детските градини в Перник се готвят за предстоящия воден режим в града. Заради критично ниското ниво на водата в яз. „Студена”, от местното ВиК дружество са изготвили график - без никаква вода всеки ден от 22 ч. до 16 ч.

Снимка: btvnovinite.bg

Директорката на ДГ „Българче” Соня Запрова заяви, че вече се готови за въвеждането на рестрикцията и са подсигурили 20 бидона.

„Тази ситуация не е приятна, но всички сме изправени пред това предизвикателство. Още преди да бъде обявен режимът, ние имаме готовност. Имаме необходимото количество бидони, поставени във всички офиси”, допълни тя.

Тя обясни, че децата ще се поливат с канче, а водата ще се съхранява в бидони. Запрянова добави, че това ще се извършва под контрола на възрастен.

„Децата в никакъв случай няма да бъдат потърпевши. Всички хигиенни изисквания ще бъдат спазени. Питейната вода ще бъде изворна, съобразно всички изисквания на контролните органи”, посочи още директорката на детската градина.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите ѝ най-голям ще бъде проблемът в кухнята, защото според наредбите – храната се измива под течаща вода.

„Едната вода ще бъде само за готвене, а другата само за измиване. Ако се наложи ще увеличим количеството на бидоните”, заяви Запрова.

Същият проблем стои и пред болницата за долекуване и рехабилитация в Перник. Там разчитат близките на пациентите да им носят питейна вода.

Снимка: btvnovinite.bg


В болничните стаи има допълнителни съдове, както и препарати за дезинфекция. Най-важното за всички болници, без постоянно течаща вода, е да се запази хигиената.

Снимка: btvnovinite.bg


Поръчките за бидони, кофи и легени в града започват преди две седмици, а търговците споделят, че се извиват опашки от желаещи да си купят пластмасови съдове.

Вече се усеща и недостиг на пазара.

Снимка: btvnovinite.bg

Във вторник новоизбраният кмет на Перник Станислав Владимиров ще влезе в длъжност и въвеждането на режима ще бъде първото му решение.

Ако подпише, Перник ще остане без вода от 18 ноември. За последно режим на водата в града е имало през 1993 г.