Въвеждат воден режим в Пернишко от 18 ноември , засегнатите от мярката са над 100 хил. души. Причината е критично ниското ниво на водата в язовир „Студена”.

В областта няма да имат вода всеки ден от 22 ч. вечер до 16 ч. на следващия ден.

Язовир „Студена” е единственият водоизточник за този район. Кризата настъпва, защото водоемът е пълен едва на 1/5 от капацитета си.

Снимка: btvnovinite.bg

 

Причината според управителя на местното ВиК дружество е в сухото време и липсата на валежи. 

Така от капацитет 25 млн. кубика, в момента водоемът разполага едва 5 млн. Режим на водата в града не е имало от 1993 г. 

„Това, което видях е ужасяващо. Такъв голям язовир да остане като една селска бара. Причината за режима  – критично ниското ниво на вода в единственият питеен източник за града”, коментира Иван Варадинов, който живее в района.

Снимка: btvnovinite.bg

За да влезе в сила водният режим, новоизбраният кмет на Перник Станислав Владимиров трябва да го одобри. Според него обаче ситуацията с маловодието е подценена.

От ВиК дружеството още преди месец са уведомили общината, че вероятно ще се стигне до режим.

„Надеждата на всички ни беше, че може да има валеж, който да може да създаде достатъчен воден обем, всички сме в тази ситуация. Заради стария водопровод, 70% от питейната вода на града се губи. След въвеждане на режим, се очаква да се увеличат и авариите заради постоянното спиране и пускане на водата”, коментира областният управител Ирена Соколова.

Снимка: btvnovinite.bg

Във вторник новоизбраният кмет влиза в длъжност. Това ще бъде и първото решение, което ще трябва да вземе. Да приеме или да отхвърли предложения режим и график от ВиК.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!