Некомпетентно управление на ВиК е причината за водния режим, пред който се изправя Перник, смята новоизбраният кмет на града Станислав Владимиров.

„Ако беше реагирано по-рано, нямаше да бъдем изправени пред тази катастрофа, пред която сме изправени сега”, заяви Владимиров в студиото на „Тази сутрин”.

Снимка: btvnovinite.bg

Все още не е известно какъв ще е водният режим – целодневен или частичен, отбеляза кметът на Перник.

„Не чувам никаква конкретика от управителя на ВиК. Дали въпросният господин има нужната квалификация, за да управлява подобна структура?”, попита Владимиров.

Според него не може кризата с водата в Перник да се обяснява със сушата, защото през юни месец в Чуйпетльово, където е вододайната зона на Перник, са паднали 135 литъра дъжд, което е повече от предходни години.

Владимиров е категоричен, че ще провери поддържана ли е водата в язовир Студена на определено ниво, за да бъде извършен ремонтът на неговата стена по сухия способ.

Новият кмет на Перник коментира и проблемът със замърсяването на язовир Пчелина, което отдаде на „един ВЕЦ, който е превърнал язовира в утайник”.

Снимка: btvnovinite.bg

„Обещал съм бързи стъпки за спиране на замърсяването на река Струма и няма да направя компромис”, заяви Владимиров.  

Компромис той няма да направи и с чистотата на въздуха на Перник и няма да позволи в ТЕЦ „Република” да се използва друго гориво, освен въглища.

Що се отнася до горене на биомаса в топлоцентралата, Владимиров смята, че скандинавските страни са доказали нейната стойност като гориво, но на цената на големи екологични инвестиции, които компаниите тук не са готови да извършат.

Новият кмет на Перник е категоричен, че една от първите му крачки ще бъде ревизията на предходното управление, за да знае на каква основа стъпва.

Едно от нещата, които ще бъдат оповестени, е какво е станало с тролейбусната мрежа в Перник и къде са средствата от нарязването ѝ.

Стопанското развитие на града ще е основа за неговия просперитет, категоричен е Владимиров, който даде пример с общини като Божурище и Елин Пелин и припомни времето, когато софиянци са идвали да работят в Перник.

Една от трудностите, която вижда за своето управление, е силно фрагментирания общински съвет, където са застъпени бизнес интереси, но се надява, че ще успее да намери общ език със съветниците, които „са поели този път в полза на перничани”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!