Черният петък е денят, в който всеки шопинг любител пазарува активно покупки за дома, за себе си и за близките си. В България този ден набира все по-голяма популярност с годините. Според управител на магазин хората се завръщат към пазаруването във физическите обекти. 

За какво да внимаваме в деня на голямото пазаруване, за да не попаднем в капана на намаленията?

Експертите съветват потребителите да избират изгодните оферти, а не тези с най-голямото намаление.

„Потребителите не трябва да се паникьосват и да действат импулсивно. Трябва да се подготвят. Могат да направят това, като проследят цената преди това. Когато са във физически обект пак могат да сравнят цените, да видят в интернет колко върви тази стока в друг магазин и дали една 20-процентна отстъпка не е по-изгодна от една, която в друг магазин е обявена за 50“, съветва Игнат Арсенов, дирекция „Контрол на пазара“.

По думите му самото намаление трябва да бъде обозначено на етикета на стоката. 

„Нашият съвет към потребителите е да си знаят правата и да се запознаят с политиката на магазина. Купувайки на намаление, не означава, че имат по-малко права. Правата са същите както, когато купуват стоката на редовна цена“, допълни още Игнат Арсенов. 

Глобата при нарушение на правата за намаление е до 5000 лв. При заблуда на потребители, невярна цена и нелоялна търговска практика, санкциите достигат до 50 000 лв.