„Черният петък" е едно от най-големите и очаквани събития за пазаруване през годината.

Тази година в деня на големите намаления се очаква да пазаруват над 40% от българските потребители, изчисляват от Асоциацията за защита на потребителите.

Има ли треска за пазаруване?

В 12 часа на обяд търговските обекти се изпълниха с хора, а торбите им – с покупки. Обявените намаления са от 20 до 70%.

За големи опашки не можем да говорим, но интерес към намаленията със сигурност има. Тази година в деня на големите промоции се очаква да пазаруват над 40% от българите, изчисляват от Асоциацията за защита на потребителите. Според тях всеки ще изхарчи средно около 300 лв. Най-търсените стоки тази година ще бъдат дрехите, следвани от електрониката и обувките.

За някои предвиденият бюджет за пазаруване се изчерпа още в първия магазин. Други пък остават разочаровани заради не толкова големите отстъпки. Според тях „черният петък“ е заблуда.

За нелоялна практика глобата е от 3000 до 30 000 лв.

"Не е приятно заради 1-2 черни овци да се приписва на целия бранш, знаем какво правим, знаем как работим - по всички правила на търговията, но вече са по-малко", коментира Валентин Николв от Българската ритейл асоциация.

До напрежение в магазините не се стигна. Единственият конфликт беше на входа, където клиент отказа охраната да сканира зеления му сертификат.