„Черният петък" е едно от най-големите и очаквани събития за пазаруване през годината. Тази година в деня на големите намаления се очаква да пазаруват над 40% от българските потребители, изчисляват от Асоциацията за защита на потребителите

Според тях всеки ще изхарчи средно около 300 лв. Най-търсените стоки тази година ще бъдат дрехите, следвани от електрониката и обувките.

На този ден обаче потребителите трябва да внимават, тъй като не всички отстъпки са реални.

Те трябва да следят от по-рано цените на продуктите, които искат да закупят и да направят сравнение в различните магазини, както и да бъдат изключително внимателни при тегленето на потребителски кредити.

Снимка: Ладислав Цветков

От Асоциацията за защита на потребителите препоръчват да спазвате следните стъпки при пазаруване на „Черния петък“:

1. Пазарувайте от онлайн магазин, който познавате или сте проучили

2. Не купувайте импулсивно - решете какво ви е необходимо или искате, складирайте го във виртуалната си пазарска кошница и изчакайте деня с намаленията.

3. Сравнете цените на продуктите, които искате да закупите. Щом набележите желаните стоки, обиколете магазините (или проверете в съответните сайтове) и вижте цените им преди намаленията.

4. Запознайте се с правата си за връщане на стоките. Имате 14 дни период за размисъл, в който може да върнете продукта си, купен онлайн. Това важи и ако сте го купили на „Черния петък“. След като върнете покупката, търговецът е длъжен да ви възстанови заплатената сума в рамките на други 14 дни.

5. Запознайте се с гаранцията на стоката, която искате да закупите.

6. Проверете за скрити такси.

7. Уверете се, че стоките са безопасни.

8. Прочетете общите условия.