БСП не стои зад протестите, но подкрепя част от исканията на недоволстващите по улиците хора, свързани с увеличаването на доходите, гарантирането на сигурността и борбата срещу корупцията. Това каза в предаването „Тази сутрин” зам.-председателят на БСП Деница Златева.

„Солидаризираме се със социалните искания на българските граждани. Внесли сме официална част от тези искания в парламента и ще ги отстояваме колкото е възможно”, посочи Златева.

„Нека не забравяме, че България е парламентарна република и нещата се променят чрез закони. България не е република на министър-председателя, който може еднолично от сградата на Министерския съвет да казва или да заповядва на парламента каквото усещане има за българските граждани”, добави тя.

Според Златева, ако управляващите не се вслушат в исканията на протестиращите, недоволството може да ескалира. А между твърдението на премиера за добрите параметри на държавата и реалния живот, който водят хората, имало диаметрално разминаване.

Парламентарни битки

„БСП ще влиза в пленарна зала в случаите, в които бъдат обсъждани и гласувани нашите предложения. Ние внесохме цял пакет от допълнителни предложения в бюджета между първо и второ четене. С тях отговаряме до голяма степен и на исканията на протестиращите”, посочи Златева.

С това тя затвърди позицията на Столетницата, чиито членове в последно време няколко пъти заявяват, че управляващото мнозинство отказва да разглежда техните законодателни инициативи.

„Няма да крепим кворума на това мнозинство, защото това мнозинство е изчерпано. Ние ще бъдем в пленарна зала, когато се гледат законопроекти, които ние сме внесли и които смятаме, че отговарят на исканията на българските граждани”, категорична беше Златева.

На въпрос предстоят ли предсрочни избори, тя отговори: „Надявам се. Колкото по-бързо, толкова по-добре. Може би с евроизборите – две в едно. Зависи от ината на управляващите, надявам се да се вслушат”.

По думите ѝ всякакви бъдещи мнозинства в рамките на този парламент са изчерпани, включително и потенциалът на настоящия коалиционен партньор.

„За всички стана ясно, че в тази коалиция на „Обединени патриоти” се тресат от вътрешни противоречия, междуличностни противоречия и скандали. Общо взето това, което ги обединява, е властта. Ние очакваме на днешното заседание на т. нар. малък коалиционен съвет да има призиви от страна на Волен Сидеров за оставка и на Каракачанов. Ако запазят единство, то ще е само, за да останат на власт”, каза Златева.

Президент Vs. Премиер

„Със сигурност битката между президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов не е приятна за Борисов, защото той не е свикнал от другата страна на „Дондуков” да има силен президент”, коментира Златева.

По думите ѝ рейтингът на Румен Радев продължава да расте, защото в очите на избирателите той е носителят на новото и човек, който не е опетнен от политическата система в последните 30 години.