„Ясно беше, че ДПС ще иска да вземе максимален политически кредит от това, реабилитацията на Делян Пеевски е едно от тях“. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ Даниел Лорер, депутат от ПП-ДБ по повод избора на Пеевски за член на парламентарната комисия за конституционни промени, след като ПП-ДБ и ГЕРБ поискаха подкрепа от движението за промени в основния закон.

По думите на Лорер неговата парламентарна група е била „против“ това предложение на ДПС, а гласуването „въздържал се“ е само нюанс на тази позиция.

„За нас е важен процесът, защото върховенството на закона е важно за тази държава, не партиите, не ДПС, не г-н Пеевски. Важно е законът да работи еднакво за всички, това е нашата цел. И ние сме наясно за огромните жертви, които трябва да направим“, коментира Лорер.

Той подчерта, че при гласуването на кандидатурата на Пеевски е станало ясно, че „Възраждане“ е фалшива партия, която на практика е покрепила тази кандидатура.

На въпроса защо не са потърсили подкрепата на БСП за конституционните промени той отговори, че засега социалистите нямат ясна позиция, а и тяхната подкрепа само няма да е достатъчна.

Депутатът от ПП-ДБ коментира и поведението на президента Румен Радев след избора на правителството „Денков-Габриел“ от Народното събрание: „Президентът с мъка се раздели с властта – не искаше да даде втория мандат, напусна преди клетвата на правителството. Това бяха силни политически знаци“.

Вижте във видеото и коментара по актуалните политически теми на с Мажд Алгафари, Ружа Смилова и Кузман Илиев: