Има указания ваксината на „АстраЗенека“ да не се поставя на лица над 55 години, което означава, че трябва да се взема една ваксина за тази възрастова група и други - за останалите.

Това каза в "Тази сутрин" председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област д-р Виктория Чобанова. Тя е на мнение, че трябва да има детайлно описание на процедурите и ясен протокол, защото това защитава и пациентите, и лекарите.

Неясноти има и около логистиката на имунизацията.

„Не знаем с какви ваксини ще имунизираме – едните са 5 дози в опаковка, други са 8“, каза Чобанова.

При ваксината на „Пфайзер“ трябва да се доставя всяка седмица, защото има много кратки срокове за съхранение извън специализираните фризери. От РЗИ са я уверили, че доставки на ваксини ще има всяка седмица.

Вече виждаме трудностите пред масовата имунизация срещу коронавирус, каза още д-р Чобанова.

"Личните лекари са научили от медиите, че трябва да подготвят списъци на желаещите да се ваксинират. Това е станало в петък, а през почивните дни телефоните на нейните колеги са прегрели от обаждания на техни пациенти. Щеше да бъде много по-добре да бъде изпратено едно писмо до джипитата, а не те да научават по този начин за записването за имунизация", смята д-р Чобанова.

Друг проблем, според нея, е „липсата на адекватна информация по отношение на противопоказанията на ваксините при отделните групи хора.

На сайта на Министерството на здравеопазването има публикувани кратки характеристики, а пациентите постоянно задават въпроси, на които личните им лекари нямат отговор.

"Сред задаваните въпроси са как ще се отрази ваксината, ако сте си сложили ботокс или имате артрит. Не се знае дали и ваксините трябва да се слагат на онкоболни на химиотерапия", разкри д-р Чобанова.

Според нея е най-добре от РЗИ да доставят ваксините до кабинетите.

"Хората от малките населени места ще трябва да отидат в кабинетите на личните си лекари, защото нямам хладилник, за да транспортирам тези ваксини, а и в кабинета има необходимото оборудване за осъществяването на ваксинациите и да се проследи пациента в първите 15 минути след нея, каквито са указанията", обясни д-р Чобанова.

  • 123 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 12% положителни проби за коронавирус у нас
  • Ще се превърне ли COVID-19 в лек респираторен вирус?
  • МЗ препоръчва втори бустер от ваксините срещу COVID-19
  • 320 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Новите случаи на коронавирус у нас за 310
  • 381 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 121 нови случая на COVID-19 у нас
  • На прага ли сме на лятна COVID вълна?
  • Новите случаи на COVID-19 у нас са 208

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!