Това е абсолютно неприемливо и трябва да има наказани. Това каза д-р Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването по повод случая на починалото 3-годишно дете в болница в София, след като родителите са обиколили няколко лечебни заведения в столицата.

След тази трагедия министърът на здравеопазването Кирил Ананиев назначи проверка в трите болници, през които е преминало детето – Педиатричната болница, „Лозенец” и „Пирогов”. Те трябва да му докладват до утре – 20 ноември. 

„Отговори ни дължат управителите на тези три лечебни заведения – какво ще предприемат, за да не се случи отново. Отговор дължат не само на родителите на това детенце, а на всички родители на малки деца, които са притеснени”, коментира още д-р Кацаров.

Пенка Георгиева, председател на пациентски организации „Заедно с теб”, също попита къде е коментарът на директорите на лечебните заведения.

„Това е системен проблем, всекидневие е да се молят родителите, те се обръщат към нас като пациентска организация. Грубо е отношението към родителите на деца, които са болни, а още повече – на деца с увреждания”, каза Пенка Георгиева.

Тя призова д-р Елена Георгиева от Педиатричната болница, която е преглеждала 3-годишното дете и говори вчера пред bTV, към повече смирение.

„Българският лекар изгуби своята милосърдност. Голяма част от лекарите станаха търговци”, смята Георгиева.