Пред bTV проговори лекарката, която според родителите на починалото 3-годишно момче, е отказвала в продължение на часове да го хоспитализира в столичната педиатрична болница „Проф. д-р Иван Митев”.

Заради случая в момента тече проверка в три авторитетни болници в София.

Снимка: btvnovinite.bg

Д-р Елена Георгиева разказва друга версия. Тя е била дежурна в деня, когато родителите са обикаляли болниците, в опит да спасят сина си.

По думите ѝ детето е чакало 30 минути за прием, но през това време състоянието му е не е било тежко.

„В 1:30 ч. ми бяха предоставени документите. Някъде около 2 ч. детето беше прието. През този половин час установих, на базата на клиничния преглед, че става въпрос за дете, което има нужда от болнично лечение, но не и от интензивно болнично лечение”, уточни д-р Елена Георгиева.

Снимка: btvnovinite.bg

Пред bTV родителите разказаха, че почти два часа продължават молбите им към лекарката. „През сълзи я молех, само да видят какво му е на детето. В приемния кабинет, на кушетката пред тях, моето дете умираше! Те това много добре го видяха. Казаха, че спешното легло в болницата било резервирано за някакъв човек, който трябвало да дойде”, каза майката.

От болницата заявиха, че в интензивното отделение не е имало свободни легла, с изключение на едно, което се пазило за изключително тежки случаи. А когато и състоянието на детето се влошило, го приемат именно на това легло. Отхвърлят тезата на родителите, че леглото е било запазено.

Снимка: btvnovinite.bg

Педиатърът разказа, че е предложила на родителите детето да бъде настанено за лечение в пулмологичната клиника на Александровска болница, но те са отказали. Тя допълни, че състоянието на малкото дете е позволявало то да бъде преместено в друго лечебно заведение.

„Беше в увредено общо състояние. Лежеше на болничната кушетка, с белези на интоксикация, но не и с дихателна недостатъчност и сърдечна недостатъчност”, посочи още медикът и допълни, че не е имало забавяне в лечението на детето.

Снимка: btvnovinite.bg

 

Родителите вярват, че шанс за детето им е имало. „Просто това забавяне доведе до смъртта на моето дете. Не знам как спи тази жена, след като направи това нещо с нашия принц. Не може от една вирусна инфекция да починеш, ние в кой век живеем, това са глупости. Това е безмилостна жестокост, престъпление”, посочи майката.

Снимка: btvnovinite.bg

Родителите твърдят, че два пъти са били в педиатричната болница, в опит да спасят сина си. От здравното заведение твърдят, че са били посетени от семейството само един път. Причината за смъртта на 3-годишното дете остава неясна.