Причината за смъртта на 3-годишното дете, чиито родители търсиха помощ в три столични болници, остава неясна. Проверката, която започна министерството, продължава.

Снощи Националната референтна лаборатория е установила наличие на риновирус у момченцето. От лабораторията обаче не твърдят, че той е причината за фаталния край.

Според родителите детето им е имало остра вирусна инфекция. Впоследствие и сепсис.

За първи път почерненото семейство разказа за преживяното пред bTV. Помолиха лицата им да останат скрити и екипът ни уважи желанието им.

Снимка: btvnovinite.bg

Първо отишли в столичната педиатрия, където казват, че в продължение на два часа не им обърнали внимание.

„Те ни казаха: „Излезте, изчакайте, това не е приемен кабинет. Това е спешен кабинет. Излезте, изчакайте”. И в един момент, аз виждам, че детето е в тежко състояние.", разказват родителите.

След това отиват в болница „Лозенец”, където ги върнали за домашно лечение.

„Отиваме в правителствена болница, нали там има професионалисти, те ни пращат вкъщи, че детето имало афти. Нито му направиха някакви изследвания, нито нищо", продължават своя разказ те.

Снимка: btvnovinite.bg

Детето обаче се влошило и се върнали в педиатрията. Там чакали близо 2 часа за хоспитализация. От лечебното заведение не приели детето, тъй като нямали свободни легла.

Снимка: btvnovinite.bg

През това време, според родителите, момченцето е колабирало, тръгнали към „Пирогов”.

Снимка: btvnovinite.bg

Tака семейството описва лутането си в системата в опит да спасят детето си.

„В приемния кабинет, на кушетката пред тях, моето дете умираше! Те това много добре го видяха. „Нямаме свободно легло”. Спешното легло в болницата било резервирано за някакъв човек, за 15 (ноември), който трябвало да дойде. Неколкократно ни помолиха да си тръгнем, защото детето не е в тежко състояние, можело да се предвижва”, разказват родители.

Снимка: btvnovinite.bg

Почти два часа продължават молбите към дежурната лекарка.

„През сълзи я молех, само да видят какво му е на детето и да го вкарат някъде да видят какво му е”, разказва разплаканата майка.

„След като всичко приключи, въпросната лекарка излезе отвътре и ни каза: „Господине, съжалявам много. Вие бяхте прав. Аз не бях права да упорствам толкова за това легло”. Това е една престъпна небрежност от страна на тая жена и една безмилостна жестокост. Това е. Нашето момченце си отиде, заради нея, заради нейното его".

„Просто това забавяне доведе до смъртта на моето дете. Не знам как спи тази жена, след като направи това нещо с нашия принц. Не може ти от една вирусна инфекция да починеш, ние в кой век живеем, това са глупости. Това е безмилостна жестокост, престъпление", смятат почернените родители.

„Тя не беше тежка вирусна инфекция. И ние в тези часове, където е тръгнало отравянето на кръвта, просто загубихме още 2 часа в увещания, в които моето детенце можеше да бъде спасено", допълва семейството.

Те вярват, че шанс за детето им е имало.

Снимка: btvnovinite.bg

„Въпросът е, че нас от 9 до 1 не ни приеха в нито една болница, отидохме в 1 при тия хора и загубихме още 2 часа в административни спорове”, казва бащата на починалото дете.

И днес лекарката отказа коментар.

„Няма думи да опишем как се чувстваме, ние сме едни черупки, нашето детенце го няма, за нас живота няма да е същият”, споделя бащата.

Снимка: btvnovinite.bg

„Цялата  тази бюрокрация, безхаберност, арогантност. Нечовешко отношение. И в крайна сметка моето дете си отиде на 3 години. Заради забавен прием, не заради последвалите процедури".

„Искам да има наказани, искам да няма други такива случаи, нищо няма да върне моето дете, искам да има правда, защото това беше 3-годишен ангел”, категорична е майката.

„Те ни убиха и нас”, заключава бащата.

Позицията на педиатрията остава непроменена: Няма забавяне на лечението. 

И вчера, както и днес, от „Пирогов” отказват коментар. А опитите ни да се свържем с ръководството на болница „Лозенец” и вчера, и днес са без резултат. Дали има забавяне в лечението ще стане ясно от назначените експертизи от министерство. Очаква се първите резултати да излязат в сряда. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!