Министерството на здравеопазването проверява три столични болници, заради смъртта на 3-годишно дете. Инспекцията започва, след като bTV получи писмо от родителите на починалото момченце.

3-годишно дете е починало, след като го лекуват в столичната педиатрична болница, правителствената Лозенец и накрая в "Пирогов".  

Според родителите детето е имало остра вирусна инфекция, впоследствие и сепсис. По думите им чакането за прием в болница с часове се оказало фатално.

Снимка: btvnovinite.bg

Вчера родители водят 3-годишното момченце първо в столичната педиатрична болница. По думите им, лекарите не им обръщат внимание, а състоянието на детето се влошавало. 

Решават да отида в болница "Лозенец", където ги връщат за домашно лечение. Детето продължавало да се влошава, родителите се върнали отново тук и чакали няколко часа преди детето да бъде хоспитализирано, тъй като нямало свободни легла.

В края на деня детето е преведено в "Пирогов", където почива.  

От педиатричната болница твърдят, че няма забавяне в лечението на детето. 

В писмото до bTV родителите на починалото 3-годишно момченце описват случая.

Снимка: btvnovinite.bg

"Пише Ви един съсипан родител, чието 3-годишно детенце бе убито от лекарска небрежност, егоцентризъм и високомериe”, се казва в писмото. 

Първо, в 9 сутринта отиват в столичната педиатрична болница. По думите на родители там не са им обърнали внимание, а състоянието на детето се влошило. След това решили да отидат в болница "Лозенец", където след преглед им е предписано домашно лечение.

Два часа по-късно детето се влошава и семейството отново го води в педиатричната болница.

Снимка: btvnovinite.bg

"Приеха ни в 15 ч. и два часа водихме административни спорове да го прегледат и приемат ", пишат родителите. 

Лекуващият лекар отказа коментар.

Снимка: btvnovinite.bg

Според управата на педиатричната болница след прегледа - състоянието на детето било стабилно, а хоспитализацията била час и половина по-късно, тъй като нямало свободни легла.

„Детето се е наложило да изчака, но то не е било тежко. През това време приемахме, търсехме възможност да настаним друго тежко дете и в два часа това дете е прието в сравнително задоволително състояние. Но много бързо за два часа настъпва тежко влошаване на състоянието му”, каза Димитър Калайков, зам.-директор на "СБАЛ по детски болести проф. д-р Иван Митев".

Детето е изпратено с линейка към "Пирогов", където е починало.

"Установиха, че детето има сепсис в следствие ОВИ, след осмия час висене в болницата. При сепсиса всяка минута е от значение. Погубиха моя син ", обясняват родителите в писмото.

Според  доц. Димитър Калайков, зам.-директор на "СБАЛ по детски болести проф. д-р Иван Митев", те са направили всичко и детето не е починало при тях. Според него категорично не е имало забавяне при тях.

Кой е прав ще установи проверка.

„Съжалявам и изразявам съболезнование на родителите назначил съм незабавна проверка на трите болници до сряда трябва да ми докладват, ако се установят нарушения ще има наказания”, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

От "Пирогов" отказаха интервю, а директорът на болница "Лозенец" не беше открит за коментар.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!