Четири дни без ток - на този принудителен режим са подложени жителите на Владо Тричков. Селото се намира на 30 км от идеалния център на София.

Снимка: bTV

Волтметърът в къщата на Блага и Божидар показва 183 волта, далеч от стандартните 220.

„С якетата през деня по цял ден на 15 градуса. Вечерно време спим с дрехите, с няколко завивки, за да можем да прекараме на такава температура“, казва Блага Димитрова.

В селото има и възрастни хора, които стоят на тъмно и студено повече от два дни. 

„Имаме една 100-годишна баба, която живее и се справя сама. Тя също не е получила помощ от никого. Сагата започна в събота вечерта. Дойде за два-три часа електричество, след това вчера го пуснаха, но е недостатъчно, за да функционират уредите“, разказва Божидар.

Снимка: bTV

По думите на жителите проблемите с електричеството са от години.

„Ние сме с агрегат. Не е нормално възрастни хора да остават без ток повече от две денонощия и да идват при мен да си зареждат телефоните, за да могат да се свържат с близките си. Не може както духне вятър да нямаме ток. Не е от вчера, жиците не се почистват, клони от всякъде. Цяло лято сме без вода, цяла зима – с ток на повикване“, казват те.

Снимка: bTV

Спирането на тока нанася и щети върху електроуредите на някои жители. Блага и Божидар имат повреда на помпата на отоплителната си система.

„Ще предявим щета, вече сме четвърто денонощие, докато дойдат да сменят и огледат помпата, ще стане пето денонощие без отопление. Вече имаме ток, но нямаме отопление. За други уреди не можем да кажем, на този волтаж не смеем да ги включим. После трябва да завеждаме цялата къща за щета“, допълва Блага.

От „Електрохолд“ заявиха за bTV, че вече работят за възстановяване на нормалното напрежение в мрежата на селото.

От „Активни потребители“ посъветваха хората да завеждат винаги щетите си. Размерът на компенсацията обаче решават дружествата.