В една особена COVID година голяма част от темите в рубриката "Чети етикета" бяха белязани от пандемията, но продължихме да задаваме важните въпроси, за всичко което ползваме и за което плащаме всеки ден.

В началото на годината направихме лабораторен тест на биохрани. Екипът ни посещава три столични магазина, от които на случаен принцип избираме биопродуктите. В потребителската ни кошница влизат най-често купуваните плодове и зеленчуци с етикет "Био". 

Продуктите са с различни страни на произход, за да обхванем по-голяма част от пазара. В избраната от нас лаборатория даваме за изследване 7 продукта - картофи, лимони, краставици, домати, моркови, банани и ябълки. Сред тях има български, западноевропейски и от трети страни. 

Предаваме стоката в акредитирана лаборатория за изследване на биохрани, където се извършва и т. нар държавен контрол. Всяка една от пробите се описва подробно и има свой код, който е известен като "ЕГН на пробата". Минималното количество за всяка стока е един килограм. 

В 10-годишната практика на лабораторията са хващани различни злоупотреби под етикет "Био" - наличие на забранени пестициди или в пъти над допустимите стойности за химикали. 

Биопродуктите са скъпи стоки и затова гаранцията, че купуваме напълно чист продукт трябва да е безспорна. Когато четем етикета, трябва да търсим отличителното лого за био, както и информация за фирмата, която е издала сертификат за това. 

Избраните от нас продукти преминават редица тестове, за да се изключи или потвърди наличието на замърсители.

На следващия ден резултатите вече са факт и стигаме до същността на самото изследване. Био само по етикет или био по съдържание са плодовете и зеленчуците, които избрахме от търговската мрежа? 

Резултатите са категорични - 6 от продуктите са чисти, но в биодоматите, които струват 8 лева за килограм, се откриват следи от 5 пестицида. 

Снимка: iStock

Намерените пестициди са абсолютно разрешени за употреба в конвенционалното производство и тук става въпрос за т. нар. фалшифициране на продукти. Като продукт с по-ниска стойност се продава за продукт с по-висока стойност. 

Произходът на доматите е Гърция, но зад етикета стои българска компания и българска фирма за сертификация. От тук нататък следва реакцията от страна на институциите и държавния контрол, които също трябва да проследят продукта. Категорично той не отговаря на описанието и на етикета с който се продава. 

След лабораторния тест на bTV, който разкри пестициди в био домати, Агенцията по безопасност на храните потвърди наличието на химикали в продукта и увери, че ще последват санкции. Фирмата вносител е вкарала на българския пазар половин тон от замърсените домати. Компанията, издала сертификата, че продуктът е био също е направила лабораторни тестове. И двете фирми, гарантирали за продукта увериха, че това е прецедент и че продуктът е вкаран на пазара с изрядни документи. В същото време от Агенцията по храните обещаха санкции и нови проверки. 

Надеждни ли са тестовете за коронавирус и какво се случва в лабораториите? 

Тази година една дума буквално завладя ефира и това е COVID-19. Вирусът влезе в почти всички сфери на нашия живот, но едно от най-важните неща, за които питаме всички е как се установява. 

В разгара на пандемията през месец март, екипът ни беше един от първите, допуснати в една от най-голямите лаборатории у нас - във ВМА в София. 

От съображения за сигурност цялото "Инфекциозно отделение" във ВМА е със специален режим на достъп. От там не излизат дори документи. 

Лекарите и медицинските сестри, които са ангажирани с взимането на проби за коронавирус, спазват строги правила и ползват специално защитно облекло. 

Използват се точно определени тампони за взимане на секрет. Взима се проба от гърлото и от носа, след което се поставя в специална хладилна чанта за транспорт, която стига до лабораторията. Буквално след няколко часа е готов и резултатът. 

Снимка: iStock

За да ви бъде направен безплатен тест, трябва да са налице следните обстоятелства - посещение на рисков район, висока температура и/или общо неразположение.

Екипът ни снима демонстрация. Пациентът е здрав, за да се избегне и минимален риск за заразяване с активен вирус. Пробите се надписват и поставят в специален контейнер, за да стигнат до хладилната чанта, с която ще бъдат транспортирани. До пет дни при температура 4 градуса по инструкции на СЗО може да се съхранява пробата.

Проследяваме пътя на пробата до специализираната лаборатория на ВМА, където се намират и тестовете за коронавирус. Екип от вирусолози поемат пробата, за да преминат към същинските тестове. Пробата, която беше взета в присъствието на екипа ни, минава през няколко етапа на обработка. Двата секрета от гърлото и носа се обработват едновременно. Прави се и така наречената проверка на проверката. 

Резултатите излизат след 5 до 7 часа. В лабораторията на ВМА се работи с три вида тестове по правилата на СЗО. 

Кои маски предпазват от COVID-19?

Всеки от нас се е интересувал коя маска да изберем, кога сме най-защитени и каква е разликата във филтрите и материала, от който са изработени и най-важният въпрос - има ли ментета? 

От Държавната агенция по метрологиен и технически надзор уточниха за bTV, че при митнически контрол са проверени 197 лични предпазни средства, от които над 80 са били спрени и не са били допуснати в рамките на ЕС. 

Снимка: iStock

Всяка маска има различна пропускливост и затова е важно да знаем на каква защита можем да разчитаме - съветва ни проф. Павлина Долашка. Ако отстрани попадне аерозол с вирус, той се закача отвън, но вие може да го вдишате и да се заразите, обяснява тя. 

Снимка: iStock

По-плътните маски пазят повече, а вирусолозите предупреждават, че маските могат и да заразяват. 

На пазара няма опасни маски - уверяват контролните органи.