При сериозния ръст на заразените с COVID-19 от последните две седмици на все повече хора се налага да се тестват за вируса. Изследването е важно за контактните лица, също и за хората със симптоми на заболяването.

При кои симптоми е добре да си направим PCR тест:

Треска и задух са важни, треска има при повечето вирусни заболявания, а задух е особено характерен проблем при коронавирус, обясни д-р Захаринка Гочева, обощпрактикуващ лекар. Характерна за COVID-19 и силна отпадналост, допълни тя.

Как се действа при симптоми:

Най-важното е да влезете в контакт с личния лекар по телефона - без ходене до кабинета или самолечение.

Как може да се тествате безплатно за COVID-19:

Принципът към момента е, че личният лекар издава направление за друг специалист, който, на свой ред издава направление за тест.

„Досега личните лекари изпращаха пациенти при тесен специалист. Издаването на документ от общопрактикуващия лекари скъсява пътя, но пак контакт и опасност да се заразят повече хора“, коментира д-р Гочева.

Според нея решението е в онлайн направленията за PCR тест.

Надеждни ли са PCR тестовете и колко струват?

„Безспорно PCR тестът е по-надежден от бързите тестове. Много е важно да правилно да е взета пробата – от правилното място, и правилно да е транспортирана. Тогава надеждността е 95%“, твърди Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория.

По думите ѝ бързите тестове са надеждни, ако се направят до 5-7 дни от първите симптоми.

За тестовете без направление от РЗИ струват по 100 до 120 лв. в частните лаборатории у нас.

Цените на тестовете в България са най-ниските в Европа, твърди Росен Михайлов, собственик на частна лаборатория. Тестовете се оскъпяват до 100 лв. заради нуждата някои изследвания да се повторят.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) плаща по 60 лв. на лабораториите за тестовете с направления.