След проверката на bTV, при която в биодомати бяха намерени пестициди, от Агенцията по храните заявиха, че от друга партида на същите домати също е установено наличие на химикал. Това съобщи пред bTV Кремена Стоева от БАБХ.

Снимка: bTV

Тя поясни, че са открити 4 нови пестицида, което прави общо 9 веществата, открити в доматите, заедно с проверката на bTV. Дори количествата при второто изследване са доста по-големи, макар и допустими и безвредни, поясниха от агенцията.

При биопродуктите не би трябвало да има никакви пестициди, понеже и цената за качеството им е 8 лв. за кг. Логото върху етикета би трябвало да гарантира спокойствие за потребителя.

Снимка: bTV

Екипът ни посещава три столични магазина и на случаен принцип избираме биопродуктите. Стоката бе предадена в акредитирана лаборатория. Една част от пробата се изследва, а другата част се замразява и в последствие, ако е необходимо, може да се направи втори анализ.

Снимка: bTV

В 10-годишната практика на тази лаборатория са хващани различни злоупотреби под етикет БИО. Резултатите са категорични - 6 от продуктите са чисти, но в биодоматите, които струват 8 лева за килограм, се откриват следи от 5 пестицида. Произходът на доматите е Гърция, но зад етикета стои българска компания и българска фирма за сертификация. 

Снимка: bTV

От Агенцията по храните заявиха, че Министерството на земеделието ще направи необходимите проверки и евентуални санкции на производителя.

Фирмите, които са сертифицирали и опаковали продукта, нарекоха случая прецедент в тяхната практика.

Снимка: bTV

Не отрекоха наличието на пестициди, но бяха категорични, че разследването ще покаже къде е грешката. Те са иззели и проби, които са дадени на частна сертифицирана лаборатория.

Снимка: bTV

"Има си определени практики, които трябва да бъдат приложени и това се следи и анализът за непозволени вещества е допълнителна гаранция. Наистина има пестициди, които са открити в тези домати – 9 са, количествата, в които се намират, не са толкова високи, но е факт, че ги има. Ние сме задължени да правим годишен контрол, инспекция на предприятия, стопанства, където става производството, преработката и търговията, всички етапи подлежат на сертификацията. В случая става дума за внесена продукция, вътрешнообщностна доставка. Става дума за това, че тя вече идва със сертификат, т.е. вътрешна фирма е издала сертификат“, заяви Красимир Кунчев - изпълнителен директор на "Балкан биосерт".

Ако се докаже и те не са био, ще се наложи десертификация на тази партида, добави той.

Внесеното количество е 518 кг, което е и изкупено, заяви Росица Телкеджийска - ръководител производство и продажби в "ТЕЛ-СИ" ЕООД.

У нас тези фирми имат 7 продукта на пазара и в един е намерено нарушение. Те гарантираха, че подобно нещо няма да се случи, а в личната им продукция при изследванията не са намерени никакви вещества, които да нарушават изискванията за биологична продукция.

"Чети етикета с Биляна Гавазова" е потребителската рубрика на "Тази сутрин" по bTV, която представя в дълбочина актуални теми за качеството на стоки и услуги, условията на пазара на труда, социални и образователни проблеми. Рубриката се ползва с висока степен на доверие и за кратко време се превърна в запазеното място в българския ефир за защита правата на потребителите.