Индексът на тържищните цени, с който измерваме цените на хранителните стоки на едро, продължава да лети нагоре.

От началото на годината до момента той се е повишил с 2,56%, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

След поскъпването на основни храни като олио, брашно, масло и млечни продукти драстично поскъпна и захарта - с 22%.

Именно това са съставките, които собственикът Иван Петков използва за направата на продукцията си, а скокът в цените застрашава пекарната му.

„Отражението е сериозно. Всяка една промяна на суровината до определена степен ни разрешава да изчакваме, но в повечето случаи реагираме, иначе в противен случай трябва да затворим или фалираме“, казва Иван.

С намален персонал и с полагане на общи усилия - така Иван компенсира ръста на цените.

„По някакъв начин трябва да преодолеем и да търсим начини да прехвърляме тези трудни моменти“, казва пекарят.

Според Иван с близо 30% се покачва разходът му на месец за зареждане с основни продукти.

„Ако допуснем, че захарта е била 1000 лева на месец, в момента е 1200-1300. Има място за притеснение, защото нашата търговия и позиция върви тогава, когато и нашите клиенти получават повече, за да могат да затворят тази дупка“, коментира Иван.

От Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите изчисляват, че увеличението на цената на захарта не се очаква да продължи да расте.

„Това увеличение не е нещо шокиращо. То е на годишна база и цените в момента, които са според мен ще си останат такива стабилни, защото когато е имало увеличение, то е било постепенно и малко, и то просто не е усетено от потребителите“, казва Георги Попов, председател на асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите "Хляб за България".

Високата цена на захарта няма да окаже влияние на потреблението на тестени и сладки изделия, допълват от асоциацията.