Имаме една добра и една лоша новина. Добрата е, че няма правителство на ГЕРБ и Делян Пеевски, а лошата е, че няма правителство, каза в предаването „Тази сутрин“ депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков.

„Един мит рухна – Бойко Борисов можело да е всякакъв, но можел да управлява. Това е седмият път, в който той не може да състави правителство“, поясни депутатът от ПП-ДБ.

Той коментира също така, че България е похарчила повече пари за избори, отколкото биха отишли за изграждането на седем детски болници.

Според него ДПС не можело да се сложи под общ знаменател, защото там сега имало повече от едно мнение.

„Пеевски има депутати и в групата на ГЕРБ – така смятам. Става дума за повече от един“, каза Явор Божанков, но отказа да каже за кого става дума, защото било хвърляне на думи в пространството.

Разговорът с ГЕРБ пък бил невъзможен.

„Нямам представа дали вторият мандат ще дойде при нас, но ще се отнесем отговорно“, каза още той.

„С никого не е преговарял лидерът на проруската партия „Възраждане“, никой няма да направи правителство с тях, дори БСП. Те няма как да намерят кой да ги подкрепи и затова лансират тази въображаема теория“, обясни Божанков.

На въпрос възможна ли е формула коалиционно правителство ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС на Ахмед Доган, той посочи, че трябва да видим как ще се развие ситуацията, но ПП-ДБ няма да направят компромис с приоритетите си.

Според него наблюдаваните събития са инженеринг на ДПС.

„Миналият кабинет на Денков падна, защото не беше включена третата страна – ДПС. Те бяха близо да постигнат победа на изборите и да управляват, но влезе нова партия и тя обърка ситуацията. Сметките им не излязоха“, посочи Божанков.

Той смята, че кабинетът „Денков“ е имал много по-широк хоризонт да управлява.