Трима души от персонала, който се грижи за възрастни хора в дома в село Гара Орешец, са дали положителни проби за коронавирус. Тестовете са направени в неделя. От местната управа настояват да бъдат изследвани и близките на въпросните лица, за да може да се ограничи разпространението на COVID-19.

Изключително тревожна остава ситуацията в дома, разказа в „Тази сутрин“ Светослав Славчев, кмет на община Димово.

„Това се превърна в инфекциозно отделение – буквално. Разликата е, че тук работят хора, които гледат и болните, и здравите. Ние изолирахме болните от здравите. На втория етаж няма здрави. На първия етаж все още нямаме хора с положителна проба. Но персоналът е един и същ. Този персонал е в огнището на заразата и се съмнявам, че защитното им облекло е такова, каквото е в болниците“, коментира той.

По думите на Славчев обстановката в дома се влошава с всеки час. В 4 ч. сутринта е извикана линейка за човек с потвърдена проба, чието състояние се е влошило.

12 са потвърдените случаи на заразени домуващи в с. Гара Орешец – 8 са потвърдените проби през вчерашния ден.

От местната администрация отправиха запитване за извеждане на заболелите.

„Просто настояваме да бъдат изведени и считаме, че това е следващата стъпка, която трябва да бъде направена задължително“, коментира Любослава Йорданова, секретар на Община Димово.

Засега отговор от институциите не е получен.

Достъпът до дома е забранен от началото на извънредното положение. Предполага се, че заразата е била вкарана, след като на 13 април пациент с инсулт се връща от неврологичното отделение на болницата във Видин. На 15 април състоянието му се влошава, след което е върнат в лечебницата. Направен му е тест и така лекарите установяват наличието на COVID-19.