Ръководни кадри в системата за сигурност за излезли в неплатен отпуск до септември, след като е било назначено служебното правителство.

Това заяви в ефира на bTV служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. По думите му излезлите в отпуск са „впечатляващо много на брой“.

„Знаете ли колко много се разболяха, когато встъпи в длъжност служебният кабинет? Знаете ли, че службите за сигурност у нас са излезли в неплатена отпуска до месец септември? Кой им е позволил да получат този отпуск? Регионалният директор на Пловдив, всички ръководни длъжностни лица в системата за сигурност у нас в момента са в неплатен отпуск. А кой им е разрешил, при положение че те са на пряко подчинение на министър-председателя? Не на този, на предишния. Оставям на вашите зрители да си отговорят сами. Държавата в момента е без ръководства на службите ни за сигурност. Тези служби са се самообезглавили“, каза Рашков.

Той добави, че хората на възлови длъжности в системата са назначени от предишната власт.

Не чистка, а смяна

Все още няма фаворит за главен секретар на МВР след освобождаването на Ивайло Иванов от поста в петък.

Бойко Рашков отхвърли обвиненията, че уволненията във ведомството са чистка и каза, че не е бил наясно, че едното от отстранените от длъжност лица – Бойко Славчев, е свидетел по делото с джиповете и президентския секретар Пламен Узунов.

„Доколкото знам (това дело – бел. ред.) не се движи, стои в момента в прокуратурата с политическа цел. То може да се приключи много бързо, но това не се прави. Целта е политическа“, заяви служебният вътрешен министър.

По думите му Бойко Славчев и Николай Гешев са били сменени, защото са пред пенсия.

„Тези двама души, с които се напълниха медиите, те са просто на пенсионна възраст. Няма нищо по-естествено тогава, когато човек е предявил право на пенсия, да бъде изпратен с необходимото уважение“, допълни Рашков.

По думите му българският избирател иска промяна и ще я получи, но тази промяна не може да се реализира без смяна и на ръководители в отделните ведомства.

Бойко Рашков съобщи, че в МВР ще има още смени на служители заради несправяне с работата и нарушения.

Още информация за нередности

„Когато в МВР има информация, че в някои населени места на последните избори са получени 95-98% от гласовете само за една партия под строй и това се повтаря непрекъснато, възниква естествено съмнение как се получава така“, обясни още служебният вътрешен министър.

Той каза, че има информация и за осигуряване на възможност за преминаване през границата на мигранти.

Според друга информация високопоставен ръководител е ползвал служебна кола, с която е катастрофирал заедно със семейството си в почивен ден. Не е имало заповед за командировка и по думите на Рашков не е взето никакво отношение към този ръководител.

Бойко Рашков е назначил още проверка по информация, че в някои регионални дирекции на вътрешните работи се съхраняват все още машини за гласуване, които са били транспортирани за 4 април.

„Трябва да проверим какво правят тези машини там. Кой им е разпоредил да се съхраняват и защо стоят там. Могат ли да бъдат манипулирани и да се включат отново в изборния процес, който ще бъде в началото на юли“, заяви още служебният министър.

Купен вот със съдействието на служители на МВР?

Бойко Рашко заяви, че има сигнали за служители от МВР, които са съдействали за купуване на гласове и насочване на вота към „определена политическа партия“. Той обаче отказа да назове имена с думите, че все още тече проверка.

„МВР ще бъде безкомпромисно срещу длъжности лица, влезли в престъпни връзки. Има полицейски сили, които са използвани от предишното правителство за осигуряване гласуването на определени групи лица на изборите, така че „да не стане грешка“, заяви Рашков.

Последният сигнал е от тази събота, но той отказа да назове в кой район се е случило, загатвайки единствено, че станало „не много далеч от София“.

На въпрос как МВР ще гарантира прозрачни и честни избори на 11 юли Рашков заяви, че няма да се допусне служители на МВР да съдействат на избиратели и симпатизанти на определени политически партии да гласуват точно за тази партия – било то с насилие, срещу заплащане и т.н.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!