На третия ден от встъпването в длъжност кабинетът "Янев" смени шефове на ключови агенции, свързани с приходите в държавата.

С аргумента „системно неизпълнение на служебните задължения“ беше уволнена директорът на Национална агенция по приходите (НАП).

Доклад на ОЛАФ за нанесени сериозни щети на европейския бюджет пък беше посочен като причина за отстраняването на шефа на митниците.

„Бях учуден, че мерки по отстраняването на ръководителя на Националната агенция за приходите не бяха предприети по-рано. За периода от 2017-2020 се констатира системна ниска събираемост по издадените констативни актове от малко над 4 млрд. са събрани малко над 2 мрлд.“, обяви служебният финансов министър Асен Василев.

За обществеността Димитрова стана известна обаче именно около кибератаката, която е без аналог в българската история като мащаб и потенциални щети за населението – течът на лични данни от НАП през 2019. Тогава шефката на НАП не прекъсна отпуската си.

На фона на този скандал в НАП бяха раздадени допълнителни възнаграждения заради постигнати резултати. Димитрова обясни това с аргумента, че през 2019 са събрани рекордните 24 млрд. лв. приходи. И заяви, че мотивите за освобождаването ѝ не са базирани на анализ.

Начело на агенцията застава Румен Спецов – според финансовия министър – добър експерт.

Новият шеф на приходната агенция освен че е завършил е Стопанската академия в Свищов и Академията на МВР има завидна кариера като културист. Шампион и участник в много турнири.

От ГЕРБ реагираха остро на новото назначение. По думите им рокадите имат за цел олигархията, която е извън страната, да върне позициите си в администрацията и в управлението.

Георги Костов пък си тръгва от Агенция „Митници“ след четири години на поста. На негово място застава Павел Тонев, който е с 20-годишен опит в системата и е заемал позицията през 2013 г. по времето на кабинета „Орешарски“.

Костов се защити с писмо до медиите, в което обяви, че страната ни е получила най-високата  оценка от Брюксел.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!