„Бях учуден, че мерки по отстраняването на ръководителя на Националната агенция за приходите не бяха предприети по-рано“ – така служебният финансов министър коментира днешното решение Галя Димитрова да бъде уволнена.

Той подчерта, че шефката на данъчните е освободена „за системно неизпълнение на служебните задължения“.

„На 15 юли 2019 г. от НАП изтекоха данните на 6,074 млн. български граждани. От 11 май имаме и решение на ВАС, което потвърждава решенията на първоинстанционните съдилища, че НАП са проявили неправомерно бездействие по отношение на защитата на личните данни. Държавата вече дължи пари на граждани. За периода 2017 г. до 2020 г. се констатира системно ниска събираемост по издадените ревизионни актове, за същия период е налице системна ниска потвърждаемост на ревизионните актове“, изброи Василев.

Той даде и конкретни данни – при начислени 4,029 млрд. лв. по ревизионни актове са събрани едва 2,252 млрд. Освен това от всички издадени ревизионни актове на НАП едва 65% минават успешно вътрешен и съдебен контрол, което говори за качеството им.

За обществеността Димитрова стана известна обаче именно около кибератаката, която е без аналог в българската история като мащаб и потенциални щети за населението. Въпреки теча на лични данни на милиони физически и юридически лица, Димитрова не прекъсна отпуската си и запази своя пост.

Сега на нейно място идва Румен Спецов. Той е с образование от Стопанската академия в Свищов и Академията на МВР, като беше представен като специалист по анализ и разследване на данъчни измами с 10 г. опит в НАП. Извън защитата на държавната хазна, той е по-известен и като състезател по културизъм.

Министър Василев посочи какви са основните задачи, които му е възложил: „Да се увеличат приходите, като се направи особен фокус върху големите данъкоплатци и се махне терорът над малките. Фокус върху фирми, които потребяват държавен ресурс – бил той от бюджета или от оперативните програми, а също и техните подизпълнители. Там се установяват сериозни липси“.

Снимка: БГНЕС

Спецов ще има и допълнителен ангажимент заради предстоящите избори: „Всички фирми с големи касови наличности със системно теглене на пари на каса да бъдат фокус на тематични проверки в следващите два месеца“.

Министърът коментира и темата с Наредба Н-18 и връзката на търговците с НАП, която от години е проблемен казус: „Наредба 18 в този вид трябва да бъде отстранена и трябва да се работи с колегите в бизнеса, за да се изработи работеща Наредба 18, която не налага тежест върху малкия и среден бизнес“.

Отново на брифинга стана ясно, че контролът над разходването на европарите ще си има собствен зам.-министър – Моника Димитрова-Бийчър, която има дългогодишен опит в различни български институции. Василев обясни, че пропуски в тази област може да доведат до спиране на всички евросредства и затова е необходимо специално внимание.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!