Експерти от Националната агенция по приходите са разгледали общо 105 предложения на бизнеса за изменения на Наредба Н-18, като 2/3 от тях са били приети. 

Това съобщават от приходната агенция, като допълват, че предложенията са обсъждани в редица работни срещи. 

Целта на документа е да въведе по-строг контрол при отчитането на приходите и да ограничи сивата икономика. Необходимостта от въвеждането на нов софтуер обаче, провокира бизнеса да излезе на протест в началото на тази година, а въвеждането на Наредба Н-18 беше отложено с шест месеца. 

В новите предложения е прецизирана дефиницията на софтуер за управление на продажбите (СУПТО), ясно е определен началния момента на продажбата. Сред приетите от бизнеса и НАП промени са още облекчаване на реквизитите на фискалните бонове, напълно нова регулация на т.нар. медицински софтуер, удължаване на срока преди блокиране на фискалните системи, работата в тестови режим и много други.

„Независимо от паузата, която наложи извънредното положение в България заради COVID-19, работата по Наредбата не е спирала. НАП е свършила доста работа въз основа на предложенията на бизнеса, за да бъдат премахнати неяснотите и проблемите. Целта не е да тормозим бизнеса, а да се създадат правила, да има ясна гаранция, че всички работят при равни условия и в конкурентна среда. Много важно е да сме партньори“, посочи финансовият министър Владислав Горанов и призова диалогът да продължи. 

Заедно с обсъжданията на промените ще бъде пуснат и специализиран интернет сайт в помощ на търговци, разработчици на софтуер и потребители, стана ясно още на срещата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!