Целта на Наредба Н-18 е да се намали сивата икономика, която в България е горе-долу двойна на западноевропейските държави. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на среща с представителите на бизнеса в Министерски съвет, на която се обсъжда правоприлагането на наредбата.

По думите му във фокуса на наредбата е създаден такъв модел на отчетност, който до голяма степен да възпрепятства възможността за укриване на обороти.

Оценките на финансовото ведомство са, че чрез касови плащания и през интернет търговия се укриват около половин милиард лева годишно.

Снимка: Ладислав Цветков

"Някои имат притеснения и използват наредбата като смокинов лист за грешния модел за правене на бизнес и по тази причина протестират", добави Владислав Горанов. Според него голяма част от въпросите, които се чуват в публичната среда, се дължат и на неразбиране на наредбата.

Министерството на финансите иска да доминира справедливостта във всяка сфера на обществено-икономическите отношения, изтъкна финансовият министър.

Той допълни, че ако всички се обединят около философията на наредбата, има достатъчно време, за да се решат проблемите й.

Снимка: Ладислав Цветков

"Наредба Н-18 е само инструмент за по-справедливо третиране на взаимоотношенията при правенето на бизнес", отбеляза Владислав Горанов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!