Това, което виждаме ние, е, че с тези ходове се цели едно нещо – онази част от олигархията, която живее извън страната, да върне позициите си в администрацията и управлението на държавата. Това заяви ексдепутатът Тома Биков на брифинг на ГЕРБ по повод смените в ръководствата на различни държавни структури, направени от служебното правителство.

Според него „има нов коалиционен партньор“, който на предните избори е взел над 3%, а на следващите може да получи и повече.

Снимка: Ладислав Цветков

„Финансовият министър трябва ясно да отговори на въпроса кой му подаде кандидатурата на новия шеф на НАП – живял ли е той в Дубай? Кой вкара в МВР учредителка на партията на Васил Божков?“, запита още Биков, като обърна внимание и на рокадите в МВР, където беше освободен административен секретар, който е свидетел по дело срещу президентския съветник Пламен Узунов.

„Всички тези нови кадрови попадения чие предложение са? Те не са срещнати на тротоара пред някое ведомство“, заяви и зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев сподели разочарованието си от наследилия го Асен Василев: „Той стана маша за постигане на целите на други хора“.

Снимка: Ладислав Цветков

Ананиев беше и служебен министър в първото правителство на Румен Радев. В тази връзка той реши сега да сподели детайли от съвместната си работа с него: „На мен той ми постави от началото до края две основни задачи – незабавно да уволня изпълнителните директори на НАП и на митниците (моят отговор беше категоричен – първо ще ме уволните мен и след това, ако решите, ще ги уволните тях) и второ – при един бюджет, приет само няколко седмици по-рано, да осигуря без никакъв източник увеличение на бюджета на МС с 300 млн. лв.“.

До уволненията не се стигнало по думите на Ананиев защото е успял да защити двамата нарочени. Той отбеляза, че и друг път е говорил по темата, но пък нямало свидетели на разговорите с Румен Радев: „Той е достатъчно политически организиран, за да няма свидетели на този разговор“. В същото време от разказа на бившия министър разбираме, че някак в НАП и в митниците станало ясно какво се крои и това довело „до силно напрежение в работата (…) трябваше ни месец и половина-два, за да върнем самочувствието на тези хора“.

Сега според ГЕРБ също имало притеснения в митниците (откъдето си тръгна бившият МВР шеф Георги Костов) и сред данъчните (чиято шефка Галя Димитрова беше освободена днес). Ананиев очерта мрачна картина със спад на приходите, дългова спирала и поставяне на влизането ни в еврозоната под въпрос.

Той защити Галя Димитрова, като подчерта, че досегашното ръководство на НАП е довело до „промяна в морала на отношенията между тази агенция и платците“, подобрил се е контролът и са били въведени много електронни услуги (през една от които бяха източени личните данни на над 6 млн. българи – б.р.).

Ананиев не коментира изнесените днес от министър Василев данни за изключително ниска събираемост и ниско качество на ревизионните актове, като на свой ред заяви, че данъчните са вкарвали пари в хазната с темп по-висок от този на ръста на брутния вътрешен продукт.

По отношение на митниците и пристигналото писмо от ОЛАФ за евентуално връщане на 55 млн. евро, бившият министър успокои: „Този проблем не е само български, засяга всички държави членки на ЕС“ и нашата страна е една от първите, която е променила законодателството си според предписанията на службата за борба с измамите. По-конкретни коментари за работата на бившия главен секретар на МВР като митнически шеф нямаше.