Дебат за върховенството на закона и основните права в България раздели Европарламента. ЕНП подкрепи Бойко Борисов, а няколко политически групи призоваха за спиране на евросредствата за страната ни.

„Това не беше дебат за едно или друго правителство, а за България. Чувствах се длъжен да направя така, че да не преекспонираме проблеми, които имаме и знаем, че са там. Това беше моментът, в който трябваше да покажем единство. Ще ми се следващия път да знаем, че България е отвъд един дебат, отвъд един мандат и едно или друго правителство“, коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

„Не разбирам манталитета да разчитаме на Брюксел да се представи в ролята на класен ръководител, който да ни каже дали сме слушали, или не. Ще ми се да се държим достойно и когато има проблеми, да ги изричаме и да търсим тяхното решение, но не и да ги пренасяме в Брюксел и да си веем кирливите ризи тук“, смята той.

„Не съм съгласна, че това е дебат срещу или за България. Това е дебат срещу структурните проблеми, които има в страната в момента. Това беше ясно заявено от всички евродепутати, които се изказаха по темата. Говореше са за репресията над медиите, за корупционните схеми“, каза от своя страна Цветелина Пенкова, евродепутат от БСП/ПЕС.

„Това, което наблюдаваме през последните години в ЕС, е засилваща се тенденция, че европейските граждани не желаят техните данъци да отиват за подкрепа на авторитарни режими и корупционни схеми. Заради това дебатът за върховенството на закона и механизмите, които предлагаме, е изключително важно. В момента се решават бюджетите и начина, по който ще се отпускат европейските средства. Те ще бъдат отпускани с национални планове, които трябва да са много ясно разписани“, коментира Пенкова.

„За съжаление, вчерашният дебат не беше задълбочен. Бих разделил говоренето на два вида. Едното е чисто митингачийско, което е характерно за една част от колегите, а другото е по-скоро национално. Всеки го дърпаше като част от своята предизборна програма в България. Очаквах много по-задълбочен и смислен дебат по ключовите въпроси“, коментира Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/АЛДЕ.

Утре ще бъдат внесени поправки към проекторезолюцията за ситуацията в България, а финалният текст ще бъде гласуван в четвъртък.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!