Върховенството на закона в България влиза на обсъждане в Европарламента.

Част от недоволните, които всяка вечер са в Триъгълника на властта в София, тази вечер са в Брюксел.

Евродепутати от различни партии и националности ще дебатират ситуацията в страната ни.

Три дни по-късно те трябва да решат - приемат или не критичната проекторезолюция за съдебната система, проблемите в борбата с корупцията и състоянието на медиите в България. 

В същото време отвън се провежда серия от протести на българи - съмишленици на "Да, България" и професор Велислав Минеков от „Отровното трио“ са пред сградата на институцията.

Темата в пленарната зала ще бъде България. Протестите отвън предизвикват отзвук. Някои от най-активните евродепутати от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи излязоха, за да разговарят с недоволните българи.

Именно тази комисия организира досегашните дебати за ситуацията у нас и написа текста на резолюцията, която ще се гласува в четвъртък.

Христо Иванов - лидер на "Да, България" и проф. Велислав Минеков решиха да протестират вместо в София, в Брюксел.

„Това е наш парламент. Европейският парламент е излъчен от България включително. Той представлява и българските граждани, и ние сме в правото си да очакваме тук нашите проблеми, нашите болки да се чуят“, каза Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

„Днес е ключов ден, затова сме тук. Парите могат да бъдат спрени“, смята проф. Велислав Минеков.

Българи от Белгия и Нидерландия се събраха в късния следобед, за да посрещнат евродепутатите.

Малко преди началото на сесията за bTV говори председателката на мониторинговата група към Комисията по правосъдие и вътрешни работи, която организира дебатите за страната ни. Центристката евродепутатка е и сред авторите на текста на проекторезолюцията за България.

“Това е послание към българите, че Европейският парламент ги подкрепя, когато се борят срещу корупцията, за добро управление, за свобода на изразяването. Корупцията е гангрена във всички страни членки. Това е нещо, срещу което трябва да се борим заедно“, каза Софи инт Велд, „Обнови Европа“.

Манфред Вебер от ЕНП е един от 17-е евродепутати, които ще вземат думата тази вечер.

В „Туитър“ той вече подкрепи Бойко Борисов и ГЕРБ като прогнозира, че изборите в България ще бъдат през март.

Потърсихме мнението и на български евродепутати.
 
„Тук има една инициатива от лявата страна на Европейския парламент – за чисто предизборна пропаганда се внесе резолюция, която е наистина рожба на лявата част от този парламент, без никакво участие нито на ЕНП, нито на другите десни партии“, коментира Андрей Ковачев, ЕНП.

„ЕНП много често говори за фундаментални европейски права, за демокрация, за върховенство на закона. Това ще бъде най-важният тест за Европейската народна партия“, заяви Сергей Станишев, лидер на ПЕС.

Около час върховенството на закона в България за първи път ще бъде акцент в Европейския парламент.

Гласуването на финалния текст на резолюцията е предвидено за четвъртък.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!