Дебатът за върховенството на закона и основните права в България ще се проведе тази вечер в Европейския парламент в Брюксел. Очаква се той да започне малко преди 21 ч. българско време.

Ситуацията в България попада в първия пакет от теми, които ще се обсъждат в началото на пленарната сесия. Тя започва в 18 ч. българско време.

Дни след представянето на доклада на ЕК за състоянието на демокрацията във всички страни-членки, тази вечер горещата тема за върховенството на закона влиза и в Европарламента.

Депутатите ще обсъждат как то да се обвърже с достъпа до европейските фондове.

Веднага след края на този дебат идва ред на темата за върховенството на закона у нас. Обсъжданията за страната ни би трябвало да продължат около 45 мин.

Депутатите вероятно ще се основат на текста за проекторезолюция, приет миналата седмица от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

В нея се констатира значително влошаване на принципите на правовата държава у нас и се изразява тревога относно независимостта на съдебната система, отчетността на главния прокурор, разделението на властите, липсата на резултат от борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Финалният текст на резолюцията ще бъде гласуван в четвъртък.

Докато в сградата на Европарламента тече дебата, отвън се планират серия от протестни акции на българи. Първата от тях бе по обяд и бе организирана от местната структура на „Да, България“, която покани Христо Иванов на място.

Проф. Велислав Минеков от "Отровното трио" също е в Брюксел заедно с протестиращи. 

Той смята, че ще е удар към управляващите това, което ще се случи на дебата в ЕП.

С или без решение, България ще е друга, каза проф. Минеков. Той видя и възможност да се намалят или дори спрат някои средства по еврофондове заради корупцията у нас. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!