Няма изненада в доклада на Европейската комисия нито за управляващите, нито за опозицията. Оценките са в двете крайности - от положителен до крайно критичен.

Според правосъдния министър оценката на Брюксел е положителна.

„Определени елементи от процедурата по назначаване и разследващите правомощия на т. нар специален прокурор ще бъдат съобразени с препоръките на Европа“, каза Десислава Ахладова.

За новата Конституция и независимия прокурор, който ще разследва главният, се очаква становището на Венецианската комисия, допълни Ахладова.

ГЕРБ посочиха, че е отчетен напредък в борбата с корупцията, а за правомощията на главния прокурор и за твърдението, че политици притежават медии, отговориха така.

„Този доклад не е за политическа употреба. ГЕРБ е единствената партия, която няма медии за разлика от други. Ние сме за независимостта на съдебната власт и се съобразяваме със становището на Венецианската комисия и принципа на разделението на властите“, каза Даниела Дариткова.  

Опозицията продължи критичната линия към правителството.

„Опис на държава, управлявана задкулисно, корумпирано и в която институциите, призвани за спазват закона, не могат или не искат да го направят. Това е доклад и за изгубеното време, тъй като поне от четири години насам тежките критики, отправени в него, са издигани няколко пъти от БСП“, заяви Крум Зарков.

Президентът Румен Радев заключи, че констатациите на Брюксел са закъснели.

„Аз отдавна ги казвам тези критики. Закъсняха“, заяви той.

Днес стана ясно, че председателката на парламента е изпратила специално писмо до Венецианската комисия за готвените промени в Конституцията в името на върховенството на закона.

Според управляващите комисията отчита, че има наложени мерки за неотклонение на политици, министри и зам.-министри.

Очаква се на 5 октомври дебат за върховенството на закона в Европарламента. Управляващите се надяват в този дебат да се вземе под внимание днешния доклад, но смятат, че няма да се случи.

Те изразиха съжаление, че политическата семейства в България са прехвърлили битката си в Европарламента.