За България докладът за върховенството на закона е опис на държава, управлявана задкулисно, корумпирано и безконтролно. Това каза заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков по време на пресконференция.

Той заяви, че докладът на ЕК не е изненада за БСП. 

България, заедно с Румъния, е специално наблюдавана страна. Край не се очертава, по-скоро влизаме в спирала, в която за България ще се говори по-често в Европа негативно, каза още Зарков, цитиран от БГНЕС.

За тези години нито един от проблемите не е решен, а се появиха и няколко нови - и за съжаление те са обект на внимание на най-високо ниво в ЕС. Старите проблеми от 2017 г. остават и днес. И тогава се говореше за безконтролната и прекомерна власт на главния прокурор, днес това отново е отбелязано в доклада, заяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България".

Зарков коментира и засегната тема за корупцията в Доклада за върховенството на закона на ЕК у нас: 

"Липсата на присъди за корупция също не е новина, но отново е на челните страници на доклада на ЕК. Там е отбелязано и че над 80 % от хората знаят, че корупцията е широко разпространено явление в България. Отбелязано е също, че много от тези хора са на площада", каза той. 

По думите му в страната институциите, призвани да гарантират спазването на закона, не могат или не искат да го направят.

"Това е доклад за изгубеното време, тъй като поне от 4 години насам тежките критики, отправени в него, са издигани няколко пъти от БСП включително и във вотове на недоверие, по отношение на пълния провал в борбата с корупцията. За тези години нито един от проблемите не е решен, а се появиха и няколко нови. За съжаление те са обект на внимание на най-високо ниво в ЕС", обясни Зарков, цитиран от „Фокус“.

Европейската комисия казва в прав текст, че повечето издания в България откровено обслужват правителството и правителствената политика и това го отчитат като проблем. Управление, което стеснява мястото на гражданското общество в правенето на политика - това също се появява като една от критиките в доклада, коментира още Зарков.