Още социалисти няма да напускат парламентарната група на „БСП за България“. Това обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова по повод на отцепилите се депутати Красимир Янков, Валери Жаблянов, Николай Иванов, Лало Кирилов, Димитър Стоянов и Георги Андреев, които станаха независими народни представители. От тях само Жаблянов запази членството си в БСП.

Цялата група на БСП се появи в парламента с единна позиция срещу отцепилата се група. 

"Ние няма да даваме оценка за тяхната работа в БСП, за водачите на тази група, оценката я даде партията на 12 септември, по най-демократичния начин, в пряка демокрация, с пряк избор на председател. Г-н Жаблянов получи 760 гласа от 53 795. Г-н Янков - 1117 от 53 795. Мисля, че това е категорична оценка за досегашната им работа в партията", каза още Нинова.    

По думите ѝ следваща оценка са получили на конгреса. "И шестимата не бяха избрани за членове на Националния съвет", допълни Нинова.

Нинова призова отцепилите се да освободят местата си на депутати за други членове на БСП, които са били в избирателните списъци. Тя коментира, че няма информация дали шестимата, напуснали парламентарната група, ще основат собствена партия.

Пред bTV отцепилите се депутати обявиха, че под ръководството на Nинова партията е завила надясно. "Aз съжалявам, че не съм предложел изключването на Корнелия Нинова от БСП, когато тя наруши устава", уточни Красимир Янков.

От вътрешната опозиция добавиха, че запазването на единството на партията е ангажимент на председателя. "Много ми е мъчно, че избраха този път. Ескалаторът върви не само нагоре, но и надолу. В политиката трябва да си готов да започнеш отначало", заяви Кирил Добрев и уточни, че се надява да няма повече напуснали.

Добрев, който беше конкурент за лидерския пост на Нинова, каза, че ще работи да няма повече напускащи.

Темата за разцеплението в БСП се очаква да е тема на заседанието на НС в близките дни. Тогава ще бъдат избрани и заместник-председателите на БСП.