БСП се управлява с десни разбирания. Тази причина изтъкна за напускането си от партията Красимир Янков в „Тази сутрин“. Той, Валери Жаблянов, Николай Иванов, Лало Кирилов, Димитър Стоянов и Георги Андреев стават независими депутати и напуснаха парламентарната група на левицата. От тях само Жаблянов запази членството си в БСП.    

„Пътища се пресичат и разделят, няма нищо фатално в решението, което взехме с колегите от ПГ на БСП. След като премина прекият избор за лидер, който беше опорочен и мина конгресът – за нас няма никаква възможност да бъдем с Корнелия Нинова и това ръководство“, заяви Янков и допълни, че е спортно дали колегите му са социалисти. 

Според него по време на 50-ият юбилеен Конгрес лидерът на левицата нито веднъж не е споменала думата „социалист“. „Нямаше ги синдикатите, нямаше ги партньорите от другите сестрински партии от Европа, накъде отива БСП“, запита Янков. По думите му Корнелия Нинова е дискредитирала хора от левицата, които са давали идейния образ на партията. 

Той коментира, че отдавна е забелязал тенденцията за промяна и се е опитал да я промени. „В БСП социалистическата идея в ръководството я няма. Аз се опитах да дам своя принос за промяна в БСП, една кампания, която очаквах да се проведе по модела на други европейски страни – да има дебат, да се предложи какъв път да извървят тези съмишленици. Когато с десни разбирания ръководят партията – тя ще завие надясно“, каза Янков. 

Депутатът посочи, че съжалява защо не е предложил Корнелия Нинова да бъде изключена от партията. „Когато тя не спазва устава, трябваше някой да предложи да бъде изключена“, заяви той и не коментира защо Жаблянов остава в БСП. 

Янков посочи, че БСП няма партньори и не може да управлява сама. „Къде са синдикатите, къде е международната подкрепа, президентът на ПЕС (Сергей Станишев - б.р.) е изхвърлен? Как Корнелия Нинова ще обяснява, че управлява проевропейска партия? Сега БСП е обречена да бъде управлявана от Корнелия Нинова, Румен Овчаров и Кирил Добрев“, каза още той. 

Социалистът беше категоричен, че напусналите партията ще подкрепят предложенията на БСП в парламента, ако те отговарят на левите им убеждения. Според него ГЕРБ трябва бързо да бъдат „отстранени от власт“ и те няма да се регистрират, за да „правят кворума“. 

„Решихме, че ние можем да бъдем квалифицирани като прогресивни социалисти, ще взимаме решения заедно. Няма да създаваме нова партия, но ще бъдем заедно до края на Народното събрание“, заяви Янков и изключи възможност да се коалират с Мая Манолова, защото е „завила надясно“.