Фалшиви новини и ваксини – дезинформацията играе голяма роля в отказа от имунизация. Европейски разработчици на игри, учени и инфлуенсъри се опитват да внесат повече яснота с надеждата да повишат доверието във ваксините.

Европа е смятана за най-скептичния по отношение на имунизацията континент в света. За да помогнат, холандски разработчик и учени от университета в Кеймбридж създават игра срещу конспиративните теории за коронавируса. Целта ѝ е изграждане на империя от фалшиви новини, чрез подбуждане на страх и теории на конспирацията.

„Ваксината е много, много, чувствителна тема. Свързана е със здравето на хората и те са много уплашени. Самата ни игра функционира малко като ваксина... Забелязали ли сте, че публикациите с най-много харесвания в социалните мрежи са свързани с негативни емоции. И тук разглеждаме емоциите – как те карат хората да коментират или харесват нещо“, посочва Ривка Отен, директор на гейм компания.

Играта, според разработчиците, изгражда „антитела“ в човешкия ум. Те помагат за разграничаване на фалшивите съобщения в реалния свят. Отен сравнява приложението с разкриването на триковете на фокусник.

Учените установяват, че играта помага на участниците да станат по-добри в засичането на техниките за манипулация, използвани в социалните мрежи.

В общия случай хората, които вярват във фалшивите новини за коронавируса, отказват ваксинация. Затова и усилията за обръщане на тази тенденция са големи.

„Видяхме, че Обединеното кралство, например, одобри много по-бързо ваксините. В един идеален свят всички бихме го направили. Но знаем, че нашите европейски граждани понякога са много, много критични и могат да се поддадат на фалшивите новини. Така че следваме всички правила за пускане на ваксините на пазара, за да покажем, че разполагаме с цялата налична информация“, коментира евродепутатът Бас Ейкхаут.

Учени и обществени личности също се опитват да изобличават измамите в социалните мрежи.

С песни и провокативни клипове лекари, спортисти, музиканти и актьори обясняват действието на ваксините. Усилията им са от решаващо значение за успеха на най-голямата кампания за имунизация в историята.