„Дезинформацията по научни теми е отнемала животи и ще продължи да отнема животи. „Фейсбук“ обявиха, че няма да допуснат лъжите за коронавируса и ваксините да се разпространяват на техните платформи. Защо тогава това продължава? „Фейсбук“ ще отговаря за хиляди жертви, ако не направят нещо веднага!“ – подобен призив вероятно е последното нещо, което човек би очаквал да намери в профила в „Туитър“ на поп звездата Селена Гомес.

28-годишната певица всъщност има последователна позиция срещу разпространението на омраза и дезинформация през социалните мрежи. Преди десетилетие те ѝ помогнаха да стане звезда, но и именно там преди 4 г. тя достига повратен за себе си момент – 12-годишно дете ѝ пише „Самоубий се!“. Тогава разбира, че има нещо много сбъркано в начина, по който платформите оформят нашия светоглед.

„Не става въпрос за мен срещу теб или една партия срещу друга партия. Става дума за истината срещу лъжата и „Фейсбук“, „Инстаграм“ и големите технологични компании трябва да спрат да допускат лъжите да се разпространяват и да се представят за истината. „Фейсбук“ продължава да позволява опасни лъжи за коронавируса и ваксините да се разпространяват“, коментира пред „Асошиейтед прес“ Гомес.

Проблем с 5% решение

Заради статута си на знаменитост тя е успяла да води разговори по темата и с ръководството на социалната мрежа още през септември. Очевидно месеците без резултат са изисквали по-видими действия.

Публичният ѝ призив към „Фейсбук“ дошъл в навечерието на новата година, е подкрепен с линк от участието на изпълнителния директор на Центъра за противодействие на дигиталната омраза Имран Ахмед пред Би Би Си. В интервюто той споделя разочарованието си от провала на социалните мрежи да премахнат коронавирусната дезинформация, която се шири във Великобритания.

„Събрахме хиляда публикации с дезинформация и организирахме доброволци, които да сигнализират за тях през системите на социалната мрежа. По-малко от 5% от тях бяха изтрити. Истината е, че компаниите ни заслепяват с твърденията си, че правят всичко по силите си, а всъщност не правят абсолютно нищо“, коментира Ахмед.

Пред сп. „Билборд“ от „Фейсбук“ преповториха тезата си, че си партнират със СЗО и УНИЦЕФ по линия на информацията за ваксините; не позволяват реклами, които отказват хората от имунизацията; обозначават групи и страници, в които се споделя невярна информация и ограничават видимостта на публикациите им.

Дали реално тези мерки се прилагат може да прецени всеки с профил в социалната мрежа.

Защо го прави?

Активността на Селена Гомес може да изглежда като звездна прищявка, но не е.

Тя е с автоимунно заболяване – лупус. През 2017 г. беше и бъбречно трансплантирана.

У нас със заболяването на Гомес са няколко хиляди души, а общо с автоимунни ревматични заболявания са над 100 хиляди души. Това са хора, които трябва много внимателно да обмислят всяко свое решение по отношение на здравето, защото в някои случаи полезното за други е животозастрашаващо за тях. А решения, базирани на невярна информация, са гарантирано грешни и потенциално фатални.